Leaserijder wil wel elektrisch

Van de leaserijders verwacht 65 procent op een elektrische auto over te stappen. 40 procent verwacht die overstap al binnen nu en drie jaar te maken.

Dat meldt leasemaatschappij ALD Automotive na een onderzoek onder 750 leaserijders naar de toekomst van elektrisch rijden.

Voordelen

Meer dan de helft (53 procent) van de leaserijders staat positief tot zeer positief tegenover elektrisch autorijden. Duurzaamheid – het verminderen van CO2-uitstoot – is een belangrijke overweging om voor deze vorm van vervoer te kiezen (42 procent). Het fiscale voordeel (23 procent) en het feit dat elektrisch vervoer goedkoper is in het gebruik (16 procent) komen op respectievelijk een tweede en derde plek.

Voorwaarden

jeroen-kruiswegJeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Automotive Nederland: “Een hoge actieradius is voor 38 procent van de leaserijders de belangrijkste voorwaarde om voor een elektrische auto te kiezen. En op een tweede plek de prijs van de auto. Deze twee factoren waren een tijd lang nauw aan elkaar verbonden. Maar er komen steeds betaalbaarder elektrische auto’s op de markt met goede accu’s die een groter bereik hebben. Dit zou dus in de – nabije – toekomst een steeds minder grote belemmering moeten zijn om op elektrisch rjiden over te stappen.”

Stimuleringsmaatregelen

De helft van de leaserijders (51 procent) die aan het onderzoek meededen geeft aan dat de werkgever een duurzaam mobiliteitsbeleid hoog op de agenda heeft staan. Maar liefst 65 procent van de werkgevers stimuleert groene mobiliteitsoplossingen. Kruisweg: “Dit zijn hele mooie percentages, maar het geeft ook aan dat er nog veel winsten te boeken zijn. En daar is een grote rol weggelegd voor leasemaatschappijen om bedrijven daarin te informeren en te ondersteunen.” Leaserijders vinden dat er ook ondersteuning vanuit de overheid moet zijn om het elektrisch rijden te promoten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 58 procent van mening is dat de overheid een groter laadpalennetwerk moet stimuleren. Maar ook een financiële tegemoetkoming in de vorm van subsidies voor alle rijders (45 procent) en specifiek zakelijke rijders (39 procent) zijn veel genoemde opties.

Potentieel

“We hebben dit onderzoek gedaan om erachter te komen hoe de houding van leaserijders en werkgevers is ten opzichte van elektrisch rijden. De overheid heeft ambitieuze doelen als het gaat om de transitie naar elektrisch vervoer, maar de leaserijder maakt uiteindelijk de keuze. Het is dan ook positief om te kunnen concluderen dat het merendeel van de leaserijders de overstap naar een elektrische auto ziet zitten. En dat potentieel moeten overheid, werkgevers en leasemaatschappijen uiteraard benutten”, aldus Jeroen Kruisweg.

Tussenauto

Ook de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) constateert een grote belangstelling voor elektrisch rijden onder zijn leden. Uit onderzoek van VZR zou blijken dat 65 procent van de leaserijders de voorkeur heeft voor een ’tussenauto’ voor één of twee jaar, om daarna elektrisch te kunnen gaan rijden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters