Lightyear wil lage bijtelling

De in Helmond gevestigde start-up Lightyear, die bezig is met de ontwikkeling van een auto die direct op zonne-energie rijdt, wil dat de uitzondering op de bijtelling, die vanaf 2019 voor waterstofauto’s geldt, ook van toepassing wordt op de Lightyear One.

Dat meldde het Eindhovens Dagblad al op 17 augustus. Naar aanleiding van dat artikel hebben de Kamerleden Matthijs Sienot (D66) en Remco Dijkstra (VVD) de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Financiën op 11 september schriftelijk gevraagd of zij mogelijkheden zien om de Lightyear One, evenals waterstofauto’s, uit te zonderen van de nieuwe bijtellingsregels per 1 januari 2019.

Nieuwe technologie

Zo’n artikel in de krant is een flinke steun in de rug van de lobby, zeker als er naar aanleiding daarvan Kamervragen worden gesteld. Lightyear-ceo Lex Hoefsloot: “Zeker, maar het is niet zo dat wij dergelijke issues alleen via de media aansnijden. We onderhouden ook zelf contact met politici. Wat we ermee willen zeggen is: kijk goed naar de maatregelen die je neemt om nieuwe technologie te promoten.”

Bijtelling vanaf 2019

Vanaf 1 januari 2019 geldt het lage bijtellingstarief van 4 procent, die nu voor alle elektrische auto’s geldt, alleen nog voor de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde. Over het bedrag daarboven wordt 22 procent bijtelling gerekend. Uitzondering hierop vormen waterstofauto’s als de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai. Hiervoor rekent de Belastingdienst ook na 1 januari 2019 over de gehele cataloguswaarde een bijtelling van 4 procent.

Verschil

Prototypes van de Lightyear One komen in 2019 op de markt. In 2020 zullen de eerste auto’s aan klanten worden afgeleverd. De Lightyear One zal dan 119.000 euro kosten, exclusief btw. Voor een elektrische auto van 119.000 euro is de bijtelling nu nog 4 procent over de totale catalogusprijs, ofwel 4760 euro op jaarbasis. Uitgaande van een tarief voor inkomstenbelasting van 40,8 procent komt dat neer op een netto bijtelling per maand van 161,84 euro. Wanneer over het meerbedrag van 69.000 euro een bijtelling gerekend wordt van 22 procent komt de netto bijtelling per maand op 584,12 euro. Als vanaf 2021 over de gehele cataloguswaarde 22 procent gerekend wordt, is de maandelijkse netto bijtelling zelfs 890,12 euro.

Uitstel

Deze week heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat laten weten dat de beantwoording van de Kamervragen afstemming vergt met de RDW en de Belastingdienst. “Dit om de eventuele uitvoerbaar- en haalbaarheid op voorhand te kunnen toetsen.” De staatssecretaris verwacht voor 23 oktober met een antwoord te komen. Omdat de eerste Lightyears voor consumenten pas in 2020 op de markt komt, zou het kunnen dat een beslissing over de bijtelling voor de Lightyear op de lange baan geschoven wordt. Lex Hoefsloot: “Toch is het goed om daar nu al over na te denken. Bovendien zijn er ook andere merken die auto’s op zonne-energie maken.” Het Duitse Sono Motors onder andere komt in 2019 ook met een zonne-auto, de Sion. Deze is bovendien aanmerkelijk gunstiger geprijsd dan de Lightyear. Voor 16.000 euro (exclusief batterij van, naar verwachting, 4000 euro) heb je er al een.  

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters