VZR verzet zich tegen smartphoneverbod

Het smartphonegebruik achter het stuur helemaal verbieden is een brug te ver voor belangenorganisatie Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

“Whatsappen en e-mail lezen achter het stuur moet verboden worden. Daar zijn wij het mee eens”, licht voorzitter Jan van Delft toe. “Maar je hebt ook moderne vormen van smartphonegebruik, zoals het laten voorlezen van e-mail. Dat moet wel mogelijk blijven. We bedienen zoveel knopjes in de auto, dan moet dit ook toegestaan zijn.”

Mobiel kantoor

De VZR wijst erop dat het totaal inperken van het gebruik van een smartphone achter het stuur voor veel zakelijke rijders ernstige gevolgen heeft. “Voor de zakelijke rijder is zijn auto zijn kantoor. Duizenden kilometers worden erin afgelegd, vaak in de baas zijn tijd, maar ook voor de baas. Het te ver terugdraaien van mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden, geven een rem op efficiency van tijd en dus de economie.”

Buzz

Reden waarom VZR nu waarschuwt voor de gevolgen van een smartphoneverbod achter het stuur is, wat Van Delft noemt, “goedkoop sentiment”. “Ik loop veel in Den Haag rond. Daar hoor je veel over een verbod, het bestraffen van smartphonegebruik achter het stuur et cetera. Ik vond het tijd voor een wat genuanceerder geluid. Dat is een geluid dat je overigens wel bij verzekeraars hoort. Die worden natuurlijk ook geconfronteerd met de gevolgen van aanrijdingen door smartphonegebruik, maar hebben wel oog voor veranderende tijden.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters