VZR: 31% leaserijders kent autoregeling niet

Bij minstens 31 procent van de zakelijke rijders is de autoregeling niet bekend of is die er helemaal niet. Dat stelt Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) op grond van een eigen peiling.

Over de autoregeling (het contract over gebruik van de auto van de zaak) is vaak veel discussie, met name bij uitdiensttreding. Een derde van de VZR-leden stelt blijkens de navraag precies te weten wat er in de autoregeling staat. Nog eens 36 procent zegt haar op hoofdlijnen te kennen. Tegenover deze 69 procent staat echter 9% leaserijders die de inhoud nauwelijks kennen. 5 procent heeft geen idee of er wel een autoregeling van toepassing is; 17 procent heeft geen regeling maar wel een auto van de zaak.

Verrassingen

Met name deze groep berijders loopt volgens de VZR een aanzienlijk risico bij discussies over de leaseauto. Voorzitter Jan van Delft: “Bij inleveren blijken regelmatig onplezierige verrassingen in de regeling te staan. Dit kan gaan over bijvoorbeeld schades, afkoopsommen en verplicht overnemen van de auto.” De autoregeling is onderdeel van het arbeidscontract, niet van het leasecontract, en is opgesteld tussen de werkgever en werknemer. Van Delft vindt dat er nog wel wat te verbeteren valt. “Autoregelingen zijn eerder opgesteld in het voordeel van de werkgever dan van de werknemer. Jaarlijks adviseren we honderden leden, alleen al over de soms exorbitante afkoopsommen die gevraagd worden bij uitdiensttreding.”

Blauwdruk

VZR adviseert werkgevers altijd een autoregeling op te stellen. Een blauwdruk staat op de site. Voor werknemers is een check beschikbaar om te kijken in hoeverre de bestaande autoregeling voldoet aan de gangbare norm.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.