AkzoNobel en Gasunie willen gezamenlijk een installatie ontwikkelen die duurzaam geproduceerde elektriciteit omzet in 3 kiloton groene waterstof per jaar. Dit is voldoende om 300 waterstofbussen op te laten rijden.

De geplande installatie zou een 20 megawatt waterelektrolyse-unit moeten bevatten. Hierin wordt water met behulp van stroom gesplitst in waterstof en zuurstof. Deze techniek wordt ook wel ‘power to gas’ genoemd. Een besluit over de bouw van de installatie wordt in 2019 verwacht. Als locatie is gekozen voor het Chemiepark in Delfzijl.

Power to gas

Ulco Vermeulen van Gasunie ziet deze techniek als een noodzakelijke technologie om in 2050 een volledig duurzame energiemix voor elkaar te krijgen. “Maar waterstof speelt ook een cruciale rol om de emissiereductiedoelstelling te halen die het kabinet voor 2030 heeft neergezet. In 2030 moet de CO2-uitstoot 49 procent onder die van 1990 liggen. Als we in 2030 in voldoende mate over waterstof willen beschikken, dan zullen we nu al stappen moeten zetten om de technologie hiervoor op verschillende schaalgroottes te valideren.”

Klimaatdoelstellingen

“De industrie is belangrijk voor de economie, maar ook verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Alleen met een vergaande verandering van de industriële activiteiten kan Nederland de internationale klimaatdoelstellingen halen, waarbij door samenwerking tussen bedrijven over sectoren heen nieuwe waardeketens en verdienmodellen kunnen ontstaan”, aldus Marcel Galjee van AkzoNobel. “Het overgrote deel van de ruim 800.000 ton waterstof die de Nederlandse industrie per jaar gebruikt, wordt gemaakt met behulp van aardgas. De vervanging hiervan door duurzaam geproduceerde waterstof verlaagt de CO2-uitstoot met 7 miljoen ton. Maar de echte potentie zit in de grootschalige productie als basis voor groene chemie.”

Hyundai Nexo

nexoDe aankondiging van AkzoNobel en Gasunie komt op dezelfde dag dat Hyundai zijn nieuwe generatie waterstofauto aan het publiek voorstelt: de Nexo. De onthulling vond plaats op de Consumers Electronics Show in Las Vegas. De waterstofauto wordt na de zomer in Nederland verwacht. De Nexo is de opvolger van de Hyundai ix35 FCEV. De waterstofauto heeft een actieradius van 800 kilometer. De ix35 FCEV kwam tot ‘slechts’ 600 kilometer. De Nexo bevat een brandstofcel die 95 kilowatt kan leveren. Dit wordt gecombineerd met een batterij die goed is voor nog eens 40 kilowatt.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties