De ANWB heeft vorige week als achttiende partner de Verklaring Gebruik Beste Banden ondertekend. Met de verklaring beloven overheden en bedrijven met een eigen wagenpark de best mogelijke banden te gebruiken en deze regelmatig op de correcte spanning te zetten.

Op 9 november bij het GTL-congres (Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit) kwamen de eerste tien ondertekenaars deze mijlpaal vieren. Inmiddels staat de teller dus op achttien. Zij mogen het logo voeren voor PR-doeleinden.

De Verklaring Gebruik Beste Banden (www.betere-banden-nu.nl) komt voort uit een TNO-onderzoek uit 2015. Het onderzoeksinstituut rekende toen voor Rijkswaterstaat, Amsterdam en Rotterdam uit dat ze mogelijk twee- tot driehonderdduizend euro konden besparen door hun wagenparken over te zetten op ‘de best mogelijke banden’, inclusief het handhaven van correcte bandenspanning. Per auto is dit 150 tot 280 euro per jaar. Behalve dat betere banden leiden tot financieel voordeel, zijn ze ook veiliger en stiller.

Omdat bleek dat de voordelen van autobanden nauwelijks bekend zijn en circa veertig procent van de nieuw verkochte auto’s leaseauto’s zijn, ontstond het idee voor de Verklaring Gebruik Beste Banden. Een update van het TNO-onderzoek laat zien dat, wanneer heel Nederland op de best mogelijke banden zou rijden, een besparing van zevenhonderd miljoen euro per jaar mogelijk is. Zou iedereen de bandenspanning op orde hebben (nu reed circa zestig procent op onderspanning), dan komt daar honderdvijftig miljoen euro bij. Voor de gemiddelde automobilist is de besparing aan brandstofkosten 120 euro per jaar.

In de campagne Kies de Beste Band werkt het ministerie van I&M samen met de ANWB, Band op Spanning, Bovag, RAI Vereniging, RecyBEM, NSG, VACO, VNA en VNR.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties