Waar Aumacon eerder nog uitging van een half miljoen autoverkopen in 2011 stelt het nu haar autoverkoopprognose omhoog bij naar 525 duizend stuks in Nederland. Dit zou bij realisatie een stijging van 9 procent meer nieuwverkopen betekenen.

Volgens directeur Clem Dickmann is de prognoseaanpassing noodzakelijk nu er in de markt steeds massaler wordt gereageerd op de fiscale overheidsfaciliteiten die voordeel ten aanzien van BPM, MRB en de fiscale bijtelling betreffen. "Daarbij speelt ook de regeringstoezegging dat het scala van maatregelen op hoofdlijnen tot 2013 ongemoeid blijft een grote rol. Daarnaast is de economie zich gaandeweg aan het herstellen wat vorig jaar al goed voelbaar was in de particuliere markt maar nu ook doordringt in het zakelijke segment."

Het zijn vooral kleine auto’s met verbrandingsmotoren die profiteren van de vraagopleving. Met name auto’s met zuinige dieselmotoren uit het B-segment zijn gewild, waarvoor niet meer dan 14 procent bijtelling geldt. Tegelijkertijd lijkt de verkoop van hybridemodellen in het gedrang te komen. Zo valt Honda bijvoorbeeld sterkt terug. Toyota weet het hybridevolume tot nu toe redelijk op peil te houden.

Somberder is het op de korte termijn gesteld met de verkoop van elektrische auto’s (EV). Vorig jaar werd Nederland precies 122 EV’s rijker. "Voor dit jaar gingen wij tot voor kort uit van twee duizend stuks", aldus Dickman. Dat is nu naar beneden bijgesteld tot duizend nieuwe EV’s.

In januari dit jaar steeg de particuliere markt vergeleken met januari 2010 met 11 procent, terwijl de leasemarkt met 23 procent klom en de autoverhuurbedrijven zelfs 34 procent meer auto’s afnamen.

Download hier het volledige cijferoverzicht van Aumacon >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties