In 2023 werden ongeveer 17.000 elektrische auto’s verhandeld via het B-to-B platform Auto1.com. Dat is 3,2 procent van alle verkochte eenheden op het platform in 2023. In 2022 was het aandeel verkochte elektrische auto’s 3,1 procent.

Dit blijkt uit de jaarlijkse studie van Auto1 onder hun Europese handelspartners naar EV-transacties. Onder elektrische voertuigen verstaat Auto1 zowel batterij-elektrische voertuigen (BEV) als plug-in hybride (PHEV) en hybride (HEV) voertuigen.

Motiverende factoren

56,7 procent van de ondervraagde partnerdealers noemt een lagere verkoopprijs de belangrijkste factor voor klanten om een EV te kopen. Transparantie over de gezondheid en het onderhoud van de batterij van een elektrische auto is de op één na belangrijkste factor (29,7 procent), gevolgd door subsidies voor elektrische auto’s (29,4 procent) en gemakkelijke toegang tot oplaadinfrastructuur (28,8 procent). 22,7 procent van de partnerdealers denkt dat duurzaamheid van invloed is op het koopgedrag van consumenten.

Merken

Toyota is het meest verhandelde merk voor elektrische auto’s op Auto1.com, gevolgd door Volkswagen en Tesla. Volvo kwam voor het eerst in de top 10, ten koste van Kia. Chinese merken hebben een aanzienlijke stijging van hun aandeel in verhandelde EV’s doorgemaakt, maar verkopen nog steeds zeer lage volumes. MG is het grootste Chinese merk op het platform.

Leeftijd

In 2023 was meer dan 65 procent van de verhandelde elektrische auto’s tussen een en vijf jaar oud, terwijl ongeveer 33 procent ouder was dan vijf jaar. In 2022 was 70 procent van de verhandelde EV’s tussen een en vijf jaar oud en 30 procent ouder dan vijf jaar.

Export

Ongeveer 75 procent van de elektrische auto’s werd in 2023 grensoverschrijdend verhandeld. Nederland behield de leidende positie met de grootste vraag naar EV’s op AUTO1.com, gevolgd door Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Spanje.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties