De Europese koepelorganisaties Acea (autofabrikanten) en Cecra (dealers en reparatiebedrijven) reageren instemmend op het voornemen dat de Europese Commissie deze week publiceerde om toegang tot (voertuig)data makkelijker en veiliger te maken.

In de aanloop naar daadwerkelijke regelgeving wil de commissie een fundamenteel debat voeren met de diverse sectoren en stakeholders. Bij dat ‘rondje langs de velden’ kunnen ook koepels van de Europese autosector hun zegje doen.

“Het is belangrijk te beseffen dat een voertuig geen smartphone op wielen is”, zegt Acea’s algemeen secretaris Erik Jonnaert. “Het is een vervoermiddel, dat mensen en goederen van de ene naar de andere plaats brengt. Die rol vereist veel strengere normen op het gebied van veiligheid en privacy dan bij smartphones of andere consumentenproducten. Dat alles is de verantwoordelijkheid van de voertuigproducenten. We zijn dan ook blij met de actieve houding in deze van de commissie.”

Ook de Cecra is blij dat de materie hoog op de prioriteitenlijst van de Europese Commissie staat. “We zijn benieuwd naar de vervolgstappen”, aldus president Jean-Charles Herrenschmidt. In de afgelopen maanden ijverde Cecra actief voor brede, gelijke toegang tot voertuigdata. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om nieuwe diensten aan te bieden, gerelateerd aan data over diagnose, onderhoud en rijgedrag. Een gestandaardiseerd, vrij toegankelijk en veilig platform is dan een basisvoorwaarde, stelt Cecra. “De tijd is rijp om het grote economisch potentieel van diensten op basis van voertuigdata te ontsluiten.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties