Online occasionportaal Autoscout 24 heeft op basis van haar eigen cijfers de belangrijkste trends voor de gebruikte automarkt in 2013 op een rij gezet. Daaruit blijkt dat er minder aanbod komt bij stijgende prijzen.

Na een sterke daling aan het eind van 2012, ziet Autoscout 24 het aanbod van tweedehands auto’s dit jaar verder afnemen. Veel lease-auto’s worden geëxporteerd en verdwijnen daardoor van de Nederlandse automarkt. Daar komt bij dat, mede door de economische situatie in 2013, dealerbedrijven met meerdere vestigingen zich gedwongen voelen locaties te sluiten. Minder outlets met minder voorraad tot gevolg.

Toch is er goed nieuws, want het autoportaal voorspelt dat de prijzen van occasions (licht) gaan stijgen. Vooral relatief nieuwe gebruikte auto’s tot vier jaar oud, zijn gewild bij het kopende publiek. De verwachting is dat kleine, milieubesparende auto’s ook in 2013 veel verkocht zullen worden, terwijl de vraag naar auto’s uit het duurdere segment afneemt.

“De gevolgen van de economische situatie waren vorig jaar al voelbaar in de autobranche en in 2013 zal dit nog niet voorbij zijn”, denkt Jurgen Vugts, algemeen directeur Autoscout 24 Nederland. “Maar juist dit gegeven biedt de tweedehands automarkt veel nieuwe kansen. De vraag naar kleine, zuinige auto’s zal enorm groot blijven. De investering voor de consument is aanzienlijk lager, waarmee de aankoopfrequentie ook zou kunnen stijgen. Wij verwachten dan ook een toename in het aantal verkochte tweedehands auto’s in 2013.”

Meer trends

In totaal staan er op dit moment zo’n 2.000 hybride auto’s te koop op de website. Dit aantal zal in 2013 naar verwachting alleen maar toenemen. Ook de vraag naar lederen bekleding, parkeerassistentie, zonnedak en andere luxe features wordt steeds groter. Een occasions met een set winterbanden is extra aantrekkelijk. De populairste kleuren blijven zwart, blauw en grijs, ook in 2013. Gekeken naar merkvoorkeur blijven Duitse merken (en dan met name de Volkswagen Golf) onverminderd populair.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties