De omzet uit de handel en reparatie van personenauto’s nam in het tweede kwartaal van 2023 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder met 49,1 procent toe. Het is de grootste omzetstijging sinds 2005. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De stijging komt vooral door de groeiende verkoop van elektrische auto’s. Maar ook het uitleveren van nog openstaande orders en bestellingen, zogenoemde backorders, zorgde voor een omzetstijging.

De importeurs van nieuwe personenauto’s meldden in het tweede kwartaal van 2023 een omzetstijging van 29,2 procent. Dit komt voor een deel omdat backorders werden uitgeleverd. Deze inhaalslag lijkt nu voorbij.

Bij de gespecialiseerde reparatiebedrijven (11,4 procent) en de handel in auto-onderdelen (8,2 procent) nam de omzet ook door prijsstijgingen toe. Grondstofprijzen van onderdelen nemen toe.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was -10 aan het begin van het derde kwartaal van 2023. Aan het begin van het tweede kwartaal was het ondernemersvertrouwen nog -0,9. Dat is lager dan in andere branches. In het begin van het derde kwartaal van 2023 was het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken -8,3.

Personeelstekort

De gespannen arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche merkbaar. Ongeveer 47 procent van de bedrijven zei het begin van het derde kwartaal van 2023 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Wel is dit iets afgenomen. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit ongeveer 53 procent.

Het aantal vacatures is ten slotte weer iets toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 waren er 9,3 duizend vacatures. In het eerste kwartaal waren dit er 8,4 duizend.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties