BOVAG en de vakbonden hebben op 18 januari een nieuw akkoord bereikt over de cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. BOVAG en vakbonden hebben afgesproken dat zij het bereikte akkoord positief zullen voorleggen aan hun achterban.

De kern van het onderhandelaarsakkoord is een loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht op 1 januari 2024; een verhoging van 90 euro (in plaats van 80 euro) op 1 augustus 2024 (in plaats van 1 oktober) en een verhoging van 1,5 procent op 1 januari 2025. De cao krijgt een looptijd van 15 maanden, dus tot 1 februari 2025. Over de hele looptijd bezien betekent dat een gemiddelde loonsverhoging van 10,5 procent.

Verrekening

BOVAG en vakbonden hebben afgesproken dat werkgevers die op eigen initiatief al per 1 januari 2024 een collectieve loonsverhoging hebben gegeven, als voorschot op de nieuwe cao, deze met terugwerkende kracht mogen verrekenen bij toepassing van de nieuwe cao.

Het is er beide partijen veel aan gelegen om snel tot een akkoord te komen. Zowel werkgevers als werknemers willen zekerheid, de laatsten willen zeker ook compensatie voor de inflatie. Veel zaken zijn dan ook blijven liggen, zaken die in de komende cao-periode worden onderzocht, zoals hoe de instroom kan worden bevorderd, hoe bestaand personeel kan worden behouden middels loopbaanpaden, hoe veilig en gezond werken kan worden bevorderd, en in het algemeen: op welke punten de cao modernisering behoeft.

De vakbondsleden kunnen de komende twee weken stemmen over het voorstel. Bij BOVAG heeft de Ledenraad het laatste woord.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties