Het overkoepelend orgaan van Europese consumentenorganisaties, BEUC, dringt aan op een nieuwe testmethode voor onder meer de meting van emissiewaarden van auto’s. De huidige test is verouderd en gevoelig voor manipulatie, zegt ook de Nederlandse Consumentenbond.

Er is in de Europese Unie, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, geen systeem van toezicht dat onafhankelijke tests uitvoert, merkt de koepelorganisatie op. Een nieuwe methode, de zogeheten World Light Duty Test Procedure (WLTP), moet het vertrouwen van de consument weer herstellen, meent de BEUC. De nieuwe testprocedure zou bovendien beter aansluiten op de huidige praktijk met hybride en elektrische auto’s. Autofabrikanten zouden de invoering hiervan, die eigenlijk staat gepland voor 2017, proberen te vertragen.

De oproep volgt op de ontdekking in de Verenigde Staten dat Volkswagen met de software van dieselmotoren heeft gesjoemeld. Die software zou ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke stoffen alleen tijdens een controle in de garage verlaagt. In werkelijkheid voldoen de voertuigen niet aan de milieueisen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties