Mobility Mixx verwacht dat het gebruik van de zakelijke deelauto in 2015 sterk toegenomen zal zijn. De marktleider in mobiliteitsoplossingen constateert uit onderzoek dat nu al één op de vijf Nederlandse bedrijven gebruikmaakt van een vorm van autodelen voor haar medewerkers.

Mobility Mixx voorspelt verder, het onderzoek combinerend met trends en ervaring, dat het gebruik binnen twee jaar flink zal groeien. Werkgevers kiezen steeds vaker voor deelauto’s in het kader van het MVO beleid, om kostenbesparingen door te voeren of de parkeerdruk op het bedrijfsterrein te verminderen. Voor veel medewerkers is het bezit van een auto geen must meer in tegenstelling tot tien jaar geleden toen een auto nog gezien werd als belangrijk statussymbool.

In 2012 groeide het gebruik van deelauto’s gestaag. Daarbij signaleert Mobility Mixx vooral een toename in de interesse naar deelauto’s voor bedrijventerreinen, waardoor meerdere bedrijven de auto’s en kosten kunnen delen, en naar volledig elektrische autopools. Op dit moment zijn deelauto’s het meest bekend bij overheidsinstanties (44 procent), tevens worden deelauto’s hier het vaakst aangeboden (47 procent). Veel bedrijven organiseren hun autopool zelf. Omdat het beheer hiervan een arbeidsintensief proces is, verwacht de mobiliteitsaanbieder dat steeds meer bedrijven de tijdsbesparing van het uitbesteden zullen inzien. Ook zal de deelauto nog meer aan bekendheid winnen door de toetreding van nieuwe aanbieders op de markt.

Steeds vaker gebruik in plaats van bezit

“Het gebruik van deelauto’s past in het huidige tijdsbeeld waarin consumenten steeds vaker gebruikmaken van diensten maar er geen eigenaar van zijn. Neem als voorbeeld een muziekdienst als Spotify, waarbij consumenten toegang hebben tot muziek maar het niet bezitten”, licht Mobility Mixx-directeur Paul Wessels toe. “Een deelauto kan uitkomst bieden, als je niet elke dag een auto nodig hebt voor je werk. Je kunt de auto reserveren en betalen voor het gebruik maar je hoeft hem niet te bezitten.”

In het bedrijfsleven wordt het gebruik van een deelauto veel gecombineerd met een zakelijke mobiliteitskaart zodat medewerkers de dagelijkse woon-werk route gewoon met het OV kunnen afleggen en zakelijke afspraken de ene keer met de auto en de andere keer met het OV kunnen bereizen. “Daarmee is het einde van alleen het declareren van treinkosten of zakelijke kilometers in zicht”, aldus Wessels.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties