Het verwarmen en koelen van het interieur bij extreme buitentemperaturen kan bij stadsritten in het eerste uur tot 35 procent kosten van de totale actieradius van een elektrische auto. Bij snelwegritten is dit veel minder: 10 procent.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van Aviloo. Hiervoor werden veertien verschillende elektrische voertuigen geconditioneerd en gekoeld tot 0 graden Celsius, terwijl ze stilstonden onder dezelfde omgevingsomstandigheden. De interieurs werden vervolgens verwarmd tot de vooraf ingestelde temperatuur van 22 graden Celsius in de automatische modus en de verwarming bleef twee uur aan.

Stadsrit

Het verlies aan actieradius treedt vooral op bij stadsritten, wanneer in verhouding tot het aantal verreden kilometers relatief veel energie naar de verwarming/koeling gaat. “We hebben gemeten in welke mate het aandeel van de energie dat wordt verbruikt voor verwarming en airconditioning afhangt van of u in de stad of op de snelweg rijdt. Daarnaast werden de verwarmings- en koelingsprocessen nauwkeurig onder de loep genomen. Het verbruik is hier natuurlijk veel hoger dan bij het handhaven van een constante temperatuur, wat leidt tot bijzonder grote efficiëntieverliezen tijdens korte ritten”, zegt Nikolaus Mayerhofer, chief technology officer van Aviloo.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties