De omzet van Fastned is in het vierde kwartaal van 2017 met 110 procent gestegen ten opzichte van Q4 in 2016. Toch zijn er ook zorgen voor de exploitant van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Mooie cijfers zijn het die Fastned publiceert over Q4. Het volume aan geleverde elektriciteit steeg met 115 procent van 168.381 kWh tot 362.498 kWh. De omzet steeg met 110 procent tot 170.960 euro en het aantal actieve klanten verdubbelde bijna: met 98 procent tot 6278. Fastned weet daarbij te vermelden dat 10 van de 63 snellaadstations in Q4 het break-even punt zijn gepasseerd, ofwel dat de operationele kosten van die stations worden gedekt door de aldaar gegenereerde inkomsten. Op de andere stations wordt nog altijd verlies geleden.

Tegenwerking

Wat de groei van Fastned belemmert, zijn exploitanten van bestaande tankstations, met name Shell. De oliemaatschappij wil namelijk bij haar tankstations nu ook ook stroom voor elektrische auto’s gaan leveren. Fastned is daartegen in bezwaar gegaan, omdat het zes jaar geleden voor vijftien jaar een concessie heeft gekregen voor het aanleggen van tweehonderd snellaadstations in Nederland, mede omdat de oliemaatschappijen daar toen nog geen brood in zagen. In de zaken tegen Shell verklaarde de rechter de zaak niet ontvankelijk, ofwel: kon deze geen uitspraak doen. Fastned gaat daartegen in hoger beroep. Tevens heeft Fastned op 10 januari 2018 samen met Mister Green een privaatrechtelijke procedure aangespannen tegen de Staat der Nederland. Daarin wordt de Staat gesommeerd de toestemming aan Shell om laadpalen te plaatsen op de eigen tankstations in te trekken.

Obligaties

Voor de aanleg van snellaadstations is geld nodig, wat pas op termijn terugverdiend wordt. Fastned weet daarvoor geregeld geld uit de markt te halen door de uitgifte van obligaties. In december bijvoorbeeld werd op deze manier in tien dagen tijd 12,3 miljoen euro opgehaald. De cijfers moeten nog worden gecontroleerd door de accountant. Fastned verwacht in maart de jaarcijfers over 2017 te kunnen presenteren.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties