Onrechtmatig declaratiegedrag door autoschade- en autoruitherstellers is één van de zeven nieuwe topprioriteiten van politie, verzekeraars en het openbaar ministerie. Door de strengere controle zal er meteen werk gemaakt worden van de civiele afwikkeling en wordt er aangifte gedaan van fraude.

Andere prioriteiten

In het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude staat dat de aanpak van deze fraude door schadeherstellers prioriteit nummer één is, naast onder meer het onrechtmatig ontvangen van een uitkering op basis van een inkomensverzekering, georganiseerde fraude door zorgverleners en interne fraude bij zorgverzekeraars door criminele infiltranten.

Download hier het convenant >>

Voorbeeldzaak

Na eerder een strafrechtelijk onderzoek aangespannen te hebben gekregen, heeft de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland begin dit jaar vier leidinggevenden aangehouden van autoruithersteller Starglass in Emmen. Lees er hier alles over >>

Consumenten

“Het gaat vooral om consumentengedrag dat niet door de beugel kan. Zij lokken opzettelijk schade uit en dat gebeurt tegenwoordig weer vaker om zo de penningen te kunnen incasseren”, aldus Karel Bukholczer van Vereniging Focwa.

“Wij verwachten dat als er gevallen zouden zijn tot autoschade, dat dit vaak niet geautomatiseerd processen zijn en daar maken bendes gebruik van. Nederland is het meest geautomatiseerde land met betrekking tot schadeafwikkeling, dus de kans dat het bedrijven uit de gestuurde schadestroom betreft kun je bijna uitsluiten.”

Overigens is Focwa niet benaderd om deel te nemen aan het convenant. “Wij zijn uiteraard wel bereid om een bijdrage te leveren en willen dan terug naar de aard en omvang van het probleem. Hierin hebben wij op dit moment geen inzicht. Ik wil benadrukken dat wij pertinent tegen fraude zijn, daar moet tegen opgetreden worden”, besluit Bukholczer.

Jaarlijks wordt er voor ongeveer 900 miljoen euro fraude gepleegd bij schadeverzekeringen. Daarvan zijn schadeherstellers die fraude plegen goed voor tientallen miljoenen schade. Dat hebben de samenwerkende partijen berekend. In de meeste gevallen gaat het om oplichting bij carrosserie- en ruitclaims door kleinere bedrijven of georganiseerde groepen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties