Leaseplan heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar auto-eigenaren en hun autogebruik. Negen op de tien Nederlanders blijken geen goed beeld te hebben van wat zij maandelijks kwijt zijn aan hun auto. Dertien procent van de ondervraagden blijkt maandelijks geld opzij te zetten voor het autogebruik.

Auto-eigenaren zeggen dat hun auto maandelijks gemiddeld € 234,- kost. Maar uit het Leaseplan Instapweken Onderzoek blijkt dat slechts tien procent van de Nederlanders exact weet wat hun auto maandelijks kost. Leaserijders geven vaker aan op de hoogte te zijn van hun maandelijkse kosten dan personen met een eigen auto (63 procent tegenover 45 procent). Ook de traditionele rolverdeling lijkt licht bevestigd te worden: mannen (49 procent) zijn iets beter op de hoogte van die exacte kosten dan vrouwen (42 procent).

Volgens woordvoerder Erik Staat van de leaseorganisatie liggen de kosten van een eigen auto in werkelijkheid veel hoger dan bezitters vaak denken. “Ondernemers en vooral zelfstandigen vergeten al snel kosten zoals afschrijving, incidentele reparatiekosten en kosten voor vervangend vervoer. Een kwart van de respondenten geeft aan zeker te zijn dat zij met een leaseauto maandelijks tien tot twintig procent duurder uit zouden zijn. Dit is een grote misvatting”, aldus Staat.

Het merendeel van de 1.000 ondervraagde Nederlanders rijdt in een eigen auto. Hiervan stapt dagelijks 44 procent in de auto, waarvan slechts één op de drie vrouw is. De merken Opel, Ford en Volkswagen zijn het meest te zien op de weg. Van de autobezitters geeft 38 procent aan dat vrije autokeuze bij een eigen auto een belangrijk voordeel is ten opzichte van leasen. Leaserijders daarentegen waarderen vooral de optie van vervangend vervoer bij pech of onderhoud (26 procent) en de zekerheid over kosten (22 procent).

Download hier alle onderzoeksresultaten >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties