In het eerste halfjaar zijn 1565 personenauto’s tot en met drie jaar oud gestolen. Dat zijn er 153 meer dan in het eerste halfjaar van 2012. De diefstal van oudere auto’s bleef ongeveer gelijk. Het aantal diefstallen van bestelauto’s steeg met 200 stuks naar 1279. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
In totaal werden het eerste halfjaar 5746 personenauto’s gestolen, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8.5 miljoen is het risico dat een auto gestolen wordt op jaarbasis 14 per 10.000. De kans op diefstal is bij jonge auto’s (tot en met 3 jaar oud) anderhalf keer zo groot als bij oudere auto’s.
Het diefstalrisico verschilt sterk per merk. Van het merk Lexus worden per jaar 76 per 10.000 gestolen, van Volkswagen 38 en van BMW 36. Het gaat hierbij vooral om types die tweedehands een hoge waarde hebben.
Van hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar -met gemiddeld 20 per 10.000- ongeveer even hoog als van andere jonge auto’s. Ook in deze categorie is Lexus koploper met een gemiddelde van 100 diefstallen per 10.000.
Alarmsysteem
Eigenaren die het risico van diefstal van hun voertuig willen verminderen, kunnen zelf maatregelen nemen. De inbouw van een gecertificeerd mechanisch systeem dat de versnellingsbak of de stuurkolom van een auto blokkeert, verkleint de kans op diefstal aanzienlijk.
Dit geldt ook voor het inbouwen van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem, zowel bij auto’s als bij tweewielers. Sommige automerken en verzekeraars bevelen dergelijke extra beveiliging aan. Vanzelfsprekend helpt een goede beveiliging van de woning om diefstal van de autosleutels te voorkomen.