Mercedes-Benz wil dat de Europese regels omtrent het gewraakte koelmiddel R1234yf worden aangepast. Het krijgt daarbij steun van de Duitse regering. Bovendien gaan de Duitsers het Franse importverbod van Mercedes-modellen met een ander koelmiddel, tot aan de hoogste rechter aanvechten.

De rel tussen Daimler – het moederbedrijf van Mercedes-Benz – en Frankrijk escaleerde in juli. Nieuwe Mercedessen van de A-, B-, CLA- en SL-klasse mogen er niet ingeschreven worden omdat hun aircosystemen werken met het koelmiddel R134a. Een EU-richtlijn uit 2006 legt de uitstoot van broeikasgassen door airco’s aan banden, met als gevolg dat R134a – dat al meer dan twintig jaar gebruikt wordt in Europese wagens maar een hoge uitstoot heeft – te vervuilend werd. De richtlijn trad per 1 januari 2011 in werking, maar voor bestaande modellen hebben de constructeurs tot 2017 te tijd om hun airco’s aan te passen.

CO2

Mercedes vindt het nieuwe koelmiddel brandgevaarlijk en weigert om deze reden het middel toe te passen. De Duitse autofabrikant wil nu het liefst ocverschakelen op CO2 als koelmiddel. Dat is niet ontvlambaar en overtreedt de Europese normen niet. Immers: het koelmiddel zit in een gesloten systeem en zal dus niet voor meer CO2-uitstoot zorgen. Het bedrijf benadrukt wel dat het niet als enige CO2 kan gebruiken. Er zou bij andere constructeurs wel een draagvlak voor bestaan, klinkt het.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties