De elektrische auto is deel van de oplossing voor de klimaatverandering, maar de geplande toename in de productie van EV’s is niet duurzaam. Gedeeld en openbaar vervoer zijn dat wel.
Dat zegt Alejandro González namens SOMO, dat in een fraaie online presentatie commentaar levert op de geplande toename van zogeheten gigafactories, die de batterijen moeten produceren voor de groeiende vraag naar elektrische auto’s.
Ongelijkheid
Het probleem is dat deze fabrieken een grote honger hebben naar niet hernieuwbare grondstoffen. Die komen veelal uit landen waar geen elektrische auto’s rijden en mensenrechten worden geschonden, wat leidt tot een grotere wereldwijde ongelijkheid. Dergelijke gigafactories staan bijvoorbeeld in de VS en in Berlijn. Voor 2031 zijn er nog meer dan 350 van gepland.
Verandering
“Hier ligt een kans voor de EU om te voorkomen dat het verantwoordelijk wordt voor misbruik en ongelijkheid in de energietransitie, maar die kans dreigt voorbij te gaan”, zegt González. “Een radicale verandering in het paradigma is nodig, om te zorgen voor een visie op vervoer die niet uitgaat van een individuele auto voor iedereen.”
Kortom: we moeten weg van de auto en duurzamer reizen: minder auto’s bouwen, kleinere auto’s en zorgen voor duurzamere opties voor openbaar vervoer. “Het uitdragen van deze visie zou het hart moeten vormen van publiek beleid. Overheden moeten daartoe hun benadering – en budget – aanpassen om de bevolking in staat te stellen en te informeren over deze verandering en ze daarin meenemen.”