Een autobedrijf in Montfoort is donderdag op last van de burgemeester voor twaalf maanden gesloten. De eigenaar poogde de maatregel via de rechter te voorkomen, maar kreeg nul op het rekest.

Uit onderzoek sinds december 2017 door politie, gemeente en andere instanties zou zijn gebleken dat vanuit het bedrijf auto’s werden verhuurd aan personen met criminele intenties. Daarmee faciliteerde het bedrijf ondermijnende criminaliteit.

Openbare orde

Op de gemeentelijke website licht burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong haar ingrijpen toe. Ze wil “de toeloop van personen met criminele intenties stoppen en daarmee het faciliteren van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.” De rechter oordeelde in een voorlopige voorziening dat de sluiting doorgezet kan worden, in afwachting van de bezwaarschriftprocedure.

Cash betalen

Volgens de online publicatie van de lokale overheid “is algemeen bekend dat criminelen vaak gebruik maken van huurauto’s.” Daarbij gaat het met name om de constructie cash betalen/geen auto op eigen naam. Bij autoverhuurbedrijven zou regelmatig sprake zijn van “een onwenselijke verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld.” De burgemeester stelt dat sprake is van rechtsorde ondermijnen. “Zonder heler geen steler, zonder gebruiker geen dealer.” Ze roept plaatselijke ondernemers op om alert te zijn bij contante betalingen en verdachte zaken te melden.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties