Wie schade veroorzaakt en die vervolgens claimt bij de autoverzekering, raakt een deel van de no-claim korting kwijt. Hoeveel terugval dat betekent in schadevrije jaren, was tot op heden nooit erg duidelijk. Per 1 januari 2016 gaan alle verzekeraars in dit soort gevallen dezelfde regels toepassen.

De nieuwe regels zijn eerlijker en een stuk duidelijker voor iedereen. Voor ieder jaar waarin er geen schade wordt geclaimd, bouwt de verzekeringnemer 1 schadevrij jaar op. Bij iedere schade die wordt geclaimd valt de verzekeringnemer vijf schadevrije jaren terug en geldt het daarbij behorende bonus/malus percentage. Overigens wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de hoogte van de schadeclaim: een schade van tweeduizend euro resulteert in een zelfde terugval als een schade van tienduizend euro.

Lagere schadelast

In het algemeen leidt het bonus/malus systeem tot een lagere schadelast voor de verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars is echter van mening dat een bevredigende werking ervan slechts mogelijk is wanneer door alle verzekeraars dezelfde systematiek en procedures worden gevolgd, en stelde daarom een nieuwe standaardtabel vast, waardoor verzekerden bij alle verzekeraars even snel schadevrije jaren opbouwen – of verliezen. Verzekeraars mogen nog wel zelf vaststellen hoeveel korting wordt gegeven per schadevrij jaar.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties