De Bosch Groep heeft volgens de voorlopige cijfers in 2023 een omzet gerealiseerd van 91,6 miljard euro, wat overeenkomt met een groei van 8 procent na aanpassing voor wisselkoerseffecten (nominale groei van 4 procent). De operationele EBIT-marge was met 5 procent licht hoger dan het voorgaande jaar (4,3 procent).

“2023 was voor Bosch moeilijker dan verwacht. Dankzij al onze inspanningen zijn we erin geslaagd om onze omzet te verhogen en ons rendement te verbeteren. We hebben ondanks de sterke tegenwind vooruitgang geboekt”, zegt Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur. “Gezien de uitdagende  omstandigheden, hebben onze medewerkers  een opmerkelijke prestatie neergezet. Ook de komende jaren zullen veel  van ons allen vragen.”

“Wij blijven proactief investeren in toekomstige technologieën, vooral op het gebied van klimaatbescherming. We zien echter dat de marktpenetratie van die technologieën is vertraagd en dat de impuls vanuit de markt is afgenomen. We moeten reageren op de verzwakking van de vraag en intensief werken aan ons concurrentievermogen. Alleen zo zullen we onze toekomstige groei kunnen financieren.”

Mobility

De bedrijfssector Mobility bleef in 2023 met 56,3 miljard euro de sector van Bosch met de hoogste omzet. Die groeide met 7 procent (of 11 procent na aanpassing voor wisselkoerseffecten). “Zowel in de traditionele als in de nieuwe activiteitsdomeinen is er vraag naar onze producten. Dit motiveert ons om de sector verder te ontwikkelen, wat ons echter hoge eisen zal stellen”, aldus financieel directeur Markus Forschner.

Met de omvorming naar een geïntegreerde bedrijfssector Mobility begin 2024 beantwoordt Bosch de transformatie van de auto-industrie. Met opkomende en gevestigde technologieën wil Bosch de kansen die deze transformatie biedt nog beter benutten. Neem de toenemende vraag naar nieuwe redundante remsystemen, die vooral geautomatiseerd en elektrisch rijden ondersteunen. Volgens Hartung streeft Bosch naar een jaarlijkse groei van 10 procent tegen 2030. “In totaal groeien we met onze remsystemen dubbel zo snel als de concurrentie. Bovendien houdt onze omzet in ESP stand ondanks een dalend marktvolume.”

Elektrisch rijden

Wat de elektromobiliteit betreft meent Hartung dat er nog veel moet gebeuren, zoals het verhelpen van het tekort aan laadstations en betaalbare elektrische auto’s in Europa. “China kon zijn auto-export vorig jaar met 60 procent verhogen, een realisatie die ons stof tot nadenken zou moeten geven”, zegt hij. “Onze Chinese klanten richten zich op standaardisatie in elektrische aandrijfoplossingen – dit levert schaalvoordelen op die wij in Europa niet mogen missen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties