De vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de Metaal & Techniek afgesloten met de werkgevers. De Koninklijke Metaalunie (KMU) is nog niet akkoord met het behaalde resultaat en wil de komende dagen “de contouren van een nieuwe cao zorgvuldig wegen”.

De KMU kan zich tot uiterlijk 15 april achter het onderhandelingsresultaat scharen, maar heeft nu al het recht op inspraak verspeeld. Als de Metaalunie niet aansluit, zijn stakingen weer aan de orde in de metaalbewerkende bedrijven die daaronder resorteren, waaronder carrosseriebedrijven en schadeherstelbedrijven.

Loonstijging

Het bereikte onderhandelingsresultaat voorziet in een eerste loonsverhoging van 42,50 euro structureel nominaal per 1 juli. Daarbij komt eenmalig een som van 382,50 euro ter compensatie van de gemiste cao-maanden (oktober 2021 tot juli 2022). Dit wordt gevolgd door een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 september, 3,25 procent per 1 maart 2023 en 0,6 procent per 1 januari 2024. De gemiddelde loonstijging komt hierdoor uit op 3,2 procent. De werknemers zien hun salaris binnen elf maanden van nu met 7,4 procent stijgen. De nieuwe cao loopt met terugwerkende kracht van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2024.

Ook de jeugdlonen gaan er minimaal 9 procent op vooruit. De bedoeling is om deze op termijn op te heffen, zodat alle werknemers een vak-volwassen loon ontvangen. Verder wordt het generatiepact nu een structureel recht voor onbepaalde tijd en kunnen ouderen, dankzij een zware beroepenregeling, drie jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken. De komende tijd wordt dit cao-onderhandelingsresultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de bonden.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties