De plannen van het kabinet Rutte-ll leiden niet tot het herstel van het consumentenvertrouwen. En juist dat vertrouwen is nodig om de branche weer uit het slop te trekken. Dat zegt Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging.
“De oproep van de minister-president van een aantal maanden geleden heeft voor onze sector in ieder geval nauwelijks effect gesorteerd. De aanschaf van nieuwe auto’s, motor-, brom en snorfietsen, fietsen en andere duurzame voertuigen lijkt uitgebleven.” RAI Vereniging had gehoopt op maatregelen die het consumentenvertrouwen zouden stimuleren, daar lijkt echter geen sprake van.
Het enige nieuws in de kabinetsplannen is het voorstel voor de differentiatie in de bijtelling voor de volledig elektrische auto en de plug-in hybride. Door de voorgenomen bijtelling van dit soort auto’s van 7 procent terug te brengen naar 4 procent voor volledig elektrische auto’s en 7 procent te handhaven voor de plug-in hybride gaat elke zakelijke automobilist iets betalen voor het privégebruik van zijn of haar auto.
Oldtimers
In het Belastingplan van het kabinet staat verder definitief de oldtimerregeling zoals die eerder dit jaar al werd voorgesteld. Dat wil zeggen dat vanaf 2014 oldtimers van 40 jaar of ouder vrijgesteld blijven van wegenbelasting. Bezitters van nieuwere personenauto’s met dieselmotor of lpg-installatie moeten volledige wegenbelasting betalen.
De accijns op diesel gaat met drie cent per liter omhoog, die op lpg zelfs met zeven cent per liter. Deze verhogingen staan los van de jaarlijkse inflatiecorrectie.