“Je hebt niets aan verhoging van de koopkracht als je vervolgens leegloopt op je vervoerskosten. (Duurzame) mobiliteit dreigt onbetaalbaar te worden voor Nederlanders.”
Met deze woorden uit Frits van Bruggen, voorzitter RAI Vereniging, zijn zorgen over de kabinetsplannen, zoals deze op 19 september op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.
Met name de onzekerheid bij consumenten over het te voeren belastingbeleid schrift consumenten af een grote aankoop als een nieuwe auto te doen. “De subsidie voor aanschaf van elektrische auto’s wordt afgebouwd en is straks alleen beschikbaar voor tweedehands elektrische voertuigen. En om een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren is juist de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk”, aldus Van Bruggen. RAI Vereniging pleit voor het doortrekken van onder meer subsidies. Ook moet de inzet van elektrische scooters en fietsen worden vergroot, alsook van motorfietsen.
Brandstoffen
Wat betreft brandstoffen zou RAI Vereniging graag zien dat het kabinet meer ruimte maakt voor hernieuwbare brandstoffen. “We zien aanvullend nog meer potentieel om het gebruik hiervan te vergroten en direct bij te dragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. We vragen aan de overheid om een permanente accijnsverlaging op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, stimuleer je het gebruik en wordt meer CO2 bespaard. Ook het verder verhogen van het bijmengplafond van hernieuwbare brandstoffen gaat veel uitstoot schelen.”