Krijgen we in één keer alle bezuinigingen voor onze kiezen of gaan we behoudender te werk? Het is voor het nieuwe Kabinet kiezen uit twee beroerde opties, die beide een aanslag betekenen op de huishoudportemonnee, hetzij voor de korte dan wel voor de langere termijn. De economie in ons land wordt uiteindelijk dus de komende tijd vooral bepaald door consumentenvertrouwen.
De afgelopen twee jaar kregen consumenten al de nodige financiële ellende over zich heen. Nu moeten regeringen in Zuid-Europa met geld uit de West-Europese staatskassen – en dus door de consumenten uit die landen – worden geholpen. De euro-perikelen houden aan en verder wordt iedereen geadviseerd zijn eigen pensioen aan te vullen. Dat wordt met de 65-67 jaar discussie bijna dagelijks over de bühne gebracht. De actuele of net afgesloten salaris- en cao-onderhandelingen komen in de meeste sectoren op bescheiden plussen of vaker nog, op simpele nulafspraken uit. Kortom, de portemonnee van de meeste consumenten is de komende tijd niet zo ruim bemeten.
Zeker de aankoop van een kapitaalgoed als een auto staat onder druk. Gek genoeg – of juist heel logisch, gezien de emotie die voetbal met zich meebrengt – bleek in de aanloop naar het WK-voetbal dat de consument plotseling veel geld over had voor een nieuwe televisie. Behalve plasma’s en LCD’s gingen ook de eerste, relatief dure led-televisies de deur uit. En dat ging gepaard met de nodige fi nancieringen. Daarnaast worden vakanties (ook zo’n emotionele beslissing) ook nog gewoon geboekt.
De klant overtuigen om enig financieel risico te lopen zal in de autobranche absoluut een sterke competentie van verkopers moeten zijn. Auto’s en de bijbehorende emotie (als die er nog is tenminste) moeten vertaald worden in keiharde euro’s. Dat geldt uiteraard ook voor de werkplaatsactiviteiten.
De APK samen met een servicebeurt, de nodige reparaties wel of niet uit laten voeren of in een later stadium als dat technisch nog kan, wel of net niet die nieuwe banden aanschaffen. Kijk maar eens naar de bedragen van een werkplaatsfactuur, die lopen tegenwoordig aardig op. Het overtuigen van de aftersalesklant moet bijna net zo gaan als bij de verkoop van een televisie, een vakantie of een auto. Het wordt er niet makkelijker op, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor winnaars.