Short sellers zijn een soort optiehandelaren. Onlangs speculeerde een short seller (Prescience Point) in de VS op een koersdaling van het LKQ-aandeel op de Nasdaq.

Omdat de koers steeg in plaats van de door hen verwachte daling, werd een in de VS berucht – in Europa zelfs verboden – instrument ingezet. Het uitbrengen van een koop-, of in het geval van LKQ, verkoopadvies van het aandeel. Ondersteund door een door hen geschreven rapport (waar vooral halve waarheden in staan) wordt zo een dagomzet dan wel de koers beïnvloed. Dat overkwam veertien dagen terug dus LKQ Inc., de moedermaatschappij van Sator Holding in ons land.

De koers van het LKQ-aandeel zakte bij opening van de Nasdaq van $34 naar $22, waarna in korte tijd twintig miljoen LKQ-aandelen van eigenaar wisselde. Normaal is de dagomzet zo’n 1,5 miljoen stuks. Daarna herstelde de koers zich weer iets en stond vandaag op $27.

De grotere banken en aandelenanalisten gaan overigens uit van een koersdoel van $37-38, meer zelfs dan voor de actie van de short sellers, die overigens maar 0,3 procent van de aandelen kochten om weer door te (moeten) verkopen. Wat de short sellers een beetje in de kaart speelde was een aankondiging van Chrysler om een klacht in te dienen bij de overheid over een in opdracht van LKQ geproduceerd schadedeel van een Dodge Ram pick up truck.

Nergens

Volgens LKQ Inc. manager Joseph Boutross gaat het helemaal nergens over. Het onderdeel waarom het gaat neemt minder dan 0,0005 procent van de LKQ-verkopen op zich. In de VS speelt net als in Europa, met name Frankrijk, de design-bescherming bij vervangingsonderdelen. In sommige staten is dat nog steeds een onderwerp, zoals in Michigan. Autofabrikanten proberen de positie van het onafhankelijke kanaal te verzwakken of in ieder geval de verkoop van aftermarketonderdelen te dwarsbomen. Chrysler doet nu een dergelijke prikactie. LKQ, heeft met diverse autofabrikanten, zoals Ford, zelfs licensie-overeenkomsten zodat zij designonderdelen zelfs mogen (laten) produceren.

Dat de LKQ-aandelen het door de diverse grootbanken verwachte koersdoel zo maar kunnen gaan halen, blijkt uit een reactie van LKQ Inc. ceo Robert L. Wagman, die we om onduidelijkheid te voorkomen, in zijn exacte woorden weergeven. “Although our fourth quarter and year end 2013 financial results are scheduled to be released in late February 2014, we are confirming today that we expect to report results within the ranges of the 2013 guidance issued on October 31, 2013, except that we anticipate cash flow provided from operations to exceed guidance”, aldus Wagman.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties