In het Louwman Museum in Den Haag hebben Johan Hakkenberg (algemeen directeur RDW) en Michele Blom (directeur Wegen en Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu) het startsein gegeven voor de vervanging van het papieren kentekenbewijs door kentekencards.
De kentekencard vervangt geleidelijk het tweedelige papieren kentekenbewijs. Vanaf 1 januari 2014 krijgen nieuwe voertuigen bij aanschaf een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als ze van eigenaar veranderen, geschorst worden of een technische wijziging ondergaan. De verwachting is dat vanaf 2019 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.
Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen. Die gegevens staan ook op de chip op de kentekencard. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt. Vanwege de veiligheid worden de cards niet meer op locatie, maar alleen nog centraal bij de RDW aangemaakt en uitgegeven.