‘Seglen’ wordt het in het Duits genoemd, oftewel zeilen. Het tijdens het autorijden uitzetten van de motor. Volgens Bosch kan een derde van de tijd dat de auto rijdt, worden ‘gezeild. Het nieuwe systeem moet binnen twee jaar op de markt komen en gaat 500 euro kosten.

Er bestaan al systemen die de motor uitzetten als een auto voor een stoplicht staat te wachten. Nieuw aan de innovatie van Bosch is dat dit ook gebeurt tijdens het rijden. Zodra de bestuurder in volle vaart zijn gas loslaat, wordt de transmissie ontkoppeld en schakelt de motor zichzelf uit, waardoor de auto uitrolt zonder een druppel brandstof te verbruiken. Zo zou een brandstofbesparing van 10 procent worden bereikt.

Onder meer BMW, Mercedes en Porsche passen dit idee al toe in hun duurdere (en zwaardere) modellen. Alleen blijft de motor dan nog stationair draaien. Dat is nodig om onder andere de stuur- en rembekrachtiging aan de praat te houden. Zou de motor geheel uitgeschakeld worden, dan vallen deze systemen ook uit en komt de veiligheid van de inzittenden in gevaar. Bij Bosch blijven deze onderdelen gewoon functioneren. Zodra de automobilist het gaspedaal of de rem beroert, slaat de motor weer aan en wordt de versnelling automatisch ingelegd.

Volgens de Duitse krant Die Welt hebben vier fabrikanten inmiddels interesse getoond in het systeem.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties