Exploitant van snellaadstations Fastned werkt samen met de gemeente Oxford in Engeland, Pivot Power, Tesla en Wenea aan de aanleg van één van de grootste snellaadstations in Oxford. Fastned krijgt hier 14 snelladers, Tesla Supercharger 12, wat het totaal op 26 laadplekken brengt.

Het wordt daarmee één van Europa’s krachtigste oplaadlocaties voor elektrische voertuigen, met een vermogen tot 10 MW voor toekomstige uitbreiding. De Energy Superhub in Oxford zal eind 2021 openen. Bij het Fastned snellaadstation kunnen in eerste instantie tien elektrische voertuigen gelijktijdig opladen met snelheden tot 300 kW. Het Fastned-station levert elektriciteit van zon en wind, deels opgewekt door zonnepanele op het dak van het station. Fastned kan het station uitbreiden met 4 extra snelladers.

Beperkte infrastructuur

Elektrische rijders in het Verenigd Koninkrijk hebben nog steeds te maken met een zeer beperkte oplaadinfrastructuur en deze hub zal bijdragen aan de laadinfrastructuur voor alle elektrische rijders. Dit is vooral relevant vanwege het groeiende aantal volledig elektrische voertuigen op de Britse wegen, aldus Fastned.

Michiel Langezaal, ceo Fastned: “Onze missie is om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen door elektrische rijders vrijheid te geven. Elektrische rijders ervaren deze vrijheid als ze weten dat ze overal snel en gemakkelijk kunnen opladen. De Oxford Superhub is een geweldig initiatief van de gemeente wat ons helpt om dat doel te bereiken. We hebben nog honderden dergelijke locaties nodig en willen daarom in het Verenigd Koninkrijk in gesprek komen en blijven met landeigenaren en partners, zoals Pivot Power. Grote schaalbare stations zijn de enige manier om laadcapaciteit te bieden aan het exponentieel groeiende aantal elektrische voertuigen dat we binnenkort op de weg gaan zien.”

Nederland

In Nederland is de aanleg van een dergelijke superhub niet te verwachten en ook niet nodig, licht Kyra Hartlief toe. “In Nederland hebben we al meer dan honderd stations langs de snelwegen, waarvan er al veel met supersnelle laders zijn uitgerust. Sommige hebben wel acht tot tien laadpalen, waarmee twintig auto’s tegelijk kunnen laden. Een dergelijk grote hub ligt in Nederland dus niet voor de hand. Wat we wel nog kunnen doen, en ook al doen, is de bestaande stations upgraden. We zijn ooit begonnen met 50 kW, daarna kwam 150 kW en nu zijn er ook al stations met 300 kW. De bekabeling is daarvoor al geschikt, het is alleen een kwestie van de laadpalen zelf vervangen en dat kan in één dag.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties