Ruim een half jaar nadat Tesla en toeleverancier Mobileye wegens onenigheid over de Autopilot-functie uit elkaar gingen, wordt de Israëlische ontwikkelaar van camera’s en sensoren overgenomen door chipgigant Intel. Met de vandaag bekendgemaakte deal is een bedrag van 14,3 miljard euro gemoeid.

De acquisitie moet Intel een koppositie bezorgen op het gebied van hardware voor autonoom rijden. Beide partijen zijn bepaald geen onbekenden voor elkaar: begin dit jaar lieten ze weten samen de ontwikkeling van zelfrijdende (test-) auto’s ter hand te nemen. Ook participeren ze in de digitale-kaartenleverancier Here.

Intel hoopt met de aanschaf op tijd voor te sorteren op de snel groeiende markt voor oplossingen aan autofabrikanten op het gebied van ‘cloud to car’. Tegen het jaar 2030 zou die wereldwijd zo’n zeventig miljard dollar bedragen. Mobileye ontwikkelt computergestuurde zichtsystemen en daarmee samenhangende zelflerende apparatuur, data-analyse, locatiebepaling en navigatie. In combinatie met chipgigant Intel moet een en ander resulteren in een sterke versnelling van techniek om auto’s uiteindelijk volledig zelfstandig (fase 5) ritten uit te voeren.

Mobileye werkt al geruime tijd samen met autofabrikanten, onder wie BMW en General Motors. Zij benutten Mobileye-techniek om bijvoorbeeld auto’s zichzelf te laten inparkeren. Ook anti-botssnufjes van Mobileye wordt door hen toegepast. Het door Intel overgenomen bedrijf (de formeel-juridische afwikkeling wordt overigens pas eind dit jaar voorzien) behoort tot de top van de Israëlische techindustrie. 

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties