Toyota-dealer Louwman Den Haag heeft onlangs een vloot van 35 Toyota’s Mirai op waterstof afgeleverd aan taxibedrijf Noot Personenvervoer. Met deze taxi’s verzorgt Noot de komende jaren het jaren het WMO-vervoer in Den Haag.

Onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning had de gemeente Den Haag een aanbesteding uitgeschreven voor het vervoeren van personen die daardoor langer thuis kunnen blijven wonen. Jaarlijks maken zo’n 15.000 mensen gebruik van deze vorm van vervoer. Doel van de gemeente was om dit vervoer CO2-neutraal te laten zijn. De aanbesteding is uiteindelijk gegund aan Noot Personenvervoer. Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer: “Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”

Waterstof

Waterstof als brandstof is volgens Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, de toekomst: “Ik ben ervan overtuigd dat we straks in ons dagelijks leven niet meer ontkomen aan het gebruik van waterstof in uiteenlopende sectoren zoals mobiliteit, industrie, elektriciteit en verwarming. Door het opschalen van waterstoftoepassingen kunnen we de maatschappij sneller decarboniseren. De stap die de gemeente Den Haag nu met deze taxivloot zet, is een belangrijk signaal richting dit nieuwe tijdperk.” De Toyota Mirai heeft een brandstofcel aan boord, die elektrische energie opwekt uit de reactie tussen waterstof en zuurstof. Hierbij komt alleen waterdamp vrij. De actieradius is vergelijkbaar met die van een benzineauto.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties