Werknemers passende mobiliteit bieden is voor bedrijven een belangrijk middel om personeel aan zich te binden. Dat concludeert Mobinck uit interviews met tien mobiliteitsexperts die nu zijn gebundeld in het gratis e-book ‘De woon-werkgever’.
Mobinck, onderdeel van de Autobinck Group, sprak mobiliteitsexperts van Univé, de Rabobank en van diverse mobiliteitsbedrijven. Dat leverde een grote verscheidenheid aan antwoorden op. Om tot een passend mobiliteitsbeleid te komen, moet met heel veel eisen, wensen en idealen rekening gehouden worden, zo concludeert Mobinck. Zo willen medewerkers graag keuzevrijheid hebben. In 2021 gaf 26 procent van de werkgevers aan hun werknemers zelf te laten kiezen voor de mobiliteit die het beste past bij hun situatie. Een jaar eerder was dat nog maar 12 procent. Daarnaast is duurzaamheid tegenwoordig ook een must. Werkgevers willen bovendien nog inzetten op vitaliteit van medewerkers en als het kan allemaal zo flexibel mogelijk. Het prijskaartje dat eraan hangt is ook nog relevant.
Auto van de zaak
Alle medewerkers een auto van de zaak geven is niet meer van deze tijd. Er wordt sinds de lockdowns veel meer thuisgewerkt, parkeerruimte bij bedrijven is schaars bovendien is het niet altijd nodig om te reizen. Ook is de locatie van het bedrijf van invloed op het beleid. Voor OV-reizigers is de fysieke locatie van een bedrijf belangrijker dan een upgrade in de vergoeding van de OV-reis van tweedeklas naar eersteklas reizen. “De vraag naar duurzamere, kostenefficiëntere en meer gepersonaliseerde vormen van mobiliteit is een logisch gevolg van de veranderende samenleving”, stelt Victor van den Berg, algemeen directeur bij Mobinck Mobility Consulting.
Ook veranderende wet- en regelgeving is van invloed, vooral op het gebied van duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld de CO2-rapportageverplichting voor grote organisaties over woon-werk- en zakelijke kilometers van hun werknemers.