Door het gunstige economische klimaat gaat over de hele linie het aanschafbedrag van nieuwe auto’s flink omhoog. Bij de volledig elektrische auto is zelfs sprake van een omzetverdubbeling, meldt ING Economisch Bureau op basis van cijfers van VWE.

ing-aanschafbedrag-nieuwe-autoWas ‘EV’ in het eerste kwartaal van 2017 nog goed voor 121 miljoen euro omzet, in dezelfde periode van 2018 bedroeg die 240 miljoen euro. Daarmee was het segment goed voor 5,4 procent van de totale omzet in de markt voor nieuwe personenwagens. De Model S van Tesla stond in het eerste kwartaal op plek vijf van modellen met de meeste omzet. Alleen volledig emissievrije auto’s komen nog in aanmerking voor de lage zakelijke bijtelling van 4 procent.

Aanschafbedrag

De Auto-omzetmonitor leert verder dat er meer geld wordt besteed aan nieuwe auto’s. In het eerste kwartaal van 2018 groeide de omzet (inclusief belasting) naar ruim 4,4 miljard euro. Dat is een kleine zevenhonderd miljoen euro meer (+18 procent) dan in dezelfde periode in 2017. Niet alleen het aantal geregistreerde auto’s steeg, maar ook de gemiddelde aanschafwaarde: 32.500 euro, ruim duizend euro meer dan gemiddeld in 2017 – en 7.500 euro meer dan tijdens de crisis in 2010.

Kleine zuinige auto’s

Een deel van de omzetstijging is het gevolg van hogere belastingen. Vooral kleine zuinige auto’s stegen in prijs, nadat in 2015 de BPM-vrijstelling was vervallen. Naast de overheid profiteren echter ook de autoproducenten. Zo steeg de omzet in nieuw geregistreerde auto’s van marktleider Volkswagen (Polo, Golf, Tiguan) in het eerste kwartaal van 2018 met 43 procent, tot vijfhonderd miljoen euro. BMW (met name de 5-serie) staat met vierhonderd miljoen euro omzet op plek twee. Het verkocht weliswaar minder nieuwe auto’s dan VW maar wel bovengemiddeld geprijsde (gemiddelde aanschafwaarde 62.100 euro). Op drie en vier volgen Opel (289 miljoen) en Mercedes (273 miljoen). Net buiten de top 5 eindigt Volvo’s nieuwe SUV, de XC60 (80 miljoen). De totale omzet in de markt steeg van 3,75 miljard in het eerste kwartaal van 2017 naar 4,43 miljard in dezelfde periode in 2018. SUV’s waren in het eerste kwartaal van 2018 goed voor 35 procent van de totale omzet. Gemiddeld gaven particuliere en zakelijke kopers er 41.000 euro aan uit.

WLTP

ING Economisch Bureau wijst op een mogelijk ontregelende, tijdelijke invloed van de WLTP-testprocedure. De strengere verbruikstest voor personenauto’s zal voor veel auto’s resulteren in hogere verbruikscijfers en een op papier hogere CO2-uitstoot. Aangezien in Nederland de CO2-uitstoot gekoppeld is aan de BPM belasting kan dat resulteren in hogere prijzen. De WLTP is vanaf september 2018 van toepassing op alle nieuw verkochte auto’s. Aanpassing van de BPM om hogere belastingen te compenseren, hetgeen het ministerie van Financiën heeft aangekondigd, zal op z’n vroegst in januari 2019 gebeuren.

Bedreiging

Tussen september 2018 en begin volgend jaar kunnen auto’s daarom mogelijk kortstondig duurder en daarmee minder aantrekkelijk worden. Dit kan weer leiden tot lagere registraties in deze periode en vormt een bedreiging voor de huidige groei in omzet. ING Economisch Bureau meldde daarom eerder al een bescheiden prognose van 400.000 nieuwe registraties van personenauto’s voor totaal 2018.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties