Ondanks een min van 5 procent ten opzichte van mei vorig jaar is de handel in occasions deze maand duidelijk toegenomen ten opzichte van april dit jaar.

Met een aantal van 111.146 verkocht het autobedrijf in mei 2020 5 procent minder gebruikte personenauto’s aan de consument dan in mei 2019. Dat blijkt uit cijfers van Bovag. Vergeleken bij de jaren daarvoor echter, is dat aantal nog niet zo slecht. In 2018 verkocht het autobedrijf in mei 108.000 occasions en in de jaren daarvoor minder dan honderdduizend.

Ook ten opzichte van de voorgaande maanden is duidelijk dat de occasionhandel weer begint aan te trekken. Maart 2020 liet nog een min zien van 14 procent ten opzichte van maart 2019 en in april was de min ten opzichte van vorig jaar zelfs 26 procent.

Cumulatief zijn in de eerste vijf maanden van 2020 door de gezamenlijke autobedrijven 506.517 tweedehands personenauto’s verkocht aan particulieren. Dat was 6,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden en 1,5 procent minder dan 2018, maar wederom hoger dan in alle jaren daarvoor.

Grote vraag naar occasions

Ook occasionplatform XRAY ziet dat de occasionhandel aantrekt. “Ook op ons b2b veilingplatform van is hetzelfde beeld te zien”, zegt directeur Tom Corduwener. “Dealertaxaties en aanbod van auto’s zitten weer op niveau van week 10. Het aantal biedingen is zelfs met 35% gegroeid ten opzichte van deze pre-corona periode. Er is duidelijk veel vraag naar gebruikte auto’s. De eerder voorspelde extra vraag naar occasions is een feit. De economie wordt voorzichtig weer opgestart en het vakantiegeld wordt goed besteed. Het openbaar vervoer wordt ingeruild voor een gebruikte auto. Men kiest voor veiligheid en onafhankelijkheid. Ook het vliegtuig wordt gemeden en men gaat met de auto op vakantie in eigen land.”

Particuliere handel

Bovag signaleert daarnaast een toegenomen handel tussen particulieren onderling, een handel die jarenlang in omvang afnam. In mei verkochten particulieren onderling 73.433 occasions, een plus van 17,6 procent ten opzichte van mei 2019. Tot en met mei werden door particulieren onderling 308.807 occasions verhandeld, een plus van 7,5 ten opzichte van vorig jaar. “Dat de handel in tweedehands auto’s tussen particulieren onderling in de lift zit, heeft er natuurlijk mee te maken dat een frequente OV-reiziger acuut en tegen zo laag mogelijke kosten de beschikking wil hebben over een alternatief”, verklaart algemeen voorzitter Han ten Broeke.

“Als veiligheid, duurzaamheid en comfort even geen rol spelen, kom je natuurlijk al gauw uit bij het goedkope, oude boodschappenwagentje van de buurvrouw, verre neef of onbekende plaatsgenoot via een internetadvertentie. Gelukkig zien we nu ook de professionele verkoop weer op gang komen, hoewel een slimme sloopregeling écht een economische stimulans zou geven en mensen beweegt om een oude, vieze auto in te ruilen voor een veel schoner, zuiniger en veiliger exemplaar. Dat mes snijdt dan dus automatisch aan twee kanten.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties