Eurostocks, de online open marketplace om het Europese online aan- en verkoopkanaal van de automotive retail sector te verbeteren, kondigt vandaag ‘Trots op Export’ aan, een initiatief dat de overgang van alle huidige en nieuwe regelgevingen zo goed mogelijk wil laten verlopen.

Partnercontent

Trots op Export brengt gedurende het jaar specialisten, exportorganisaties, brancheorganisaties en handelaren samen om continu kennis te delen. Daarnaast zal het initiatief ondersteuning bieden aan andere ontwikkelingen rondom exportafhandeling, regelgeving en betaalmethodes.

Formulier

De Belastingdienst zou vanaf 1 maart 2021 controleren of exporteurs zich houden aan de regels voor teruggaaf van bpm bij export van een motorrijtuig. Middels het formulier ‘Teruggaaf bpm wegens export van een in Nederland geregistreerd motorrijtuig’ zullen exporteurs moeten aangegeven naar welk land en op welke datum het motorrijtuig is overgebracht. Is dit niet hetzelfde land als waar het motorrijtuig ook is ingeschreven, dan krijgt de exporteur geen teruggaaf.

Het Belastingdienstformulier d.d. 1 september 2020 is tot op heden niet gewijzigd.  De aangescherpte regelgeving bij de Belastingdienst en het verscherpte transactietoezicht bij banken zorgen ervoor dat exporttransacties meer capaciteit (budget en uren) kosten. Hierdoor zullen automotive exporteurs en handelaren zorgvuldiger hun exporttransacties in de gaten moeten houden, zodat ze hun capaciteit beheersbaar kunnen houden. Belangrijk blijft om een gedegen KYC-dossier (Know Your Customer) op te stellen, dus een onderzoek naar wie de koper is.

Iedere organisatie die betrokken is bij automotive export kan zich gratis aanmelden voor het initiatief. Deelnemers van het ‘Trots op Export’-initiatief zullen informatie en diensten ter beschikking stellen om automotive bedrijven, met of zonder export ervaring, verder te helpen.

Activiteiten

Inmiddels zijn de volgende activiteiten uitgerold:

  1. Er is een LinkedIn-pagina opgezet om ervaringen te delen;
  2. Bovag komt met een onderzoeksrapport om de leden te informeren over export. Daarnaast zal Bovag met dit onderzoeksrapport het belang van export duidelijk maken bij de overheid;
  3. Eurostocks zal samen met mobile.de en de exportdienstverleners webinars geven over de nieuwe regelgeving. Verdere informatie volgt nog;
  4. Tot eind april 2021 krijgen Eurostocks en mobile.de klanten een gratis BPM-serviceafhandeling;
  5. In de vakbladen zal gehoor worden gegeven aan mogelijkheden en oplossingen om de export ook in de toekomst zo soepel mogelijk te laten verlopen;
  6. Op 18 maart zal Automotive zijn remarketing event houden met aandacht rondom export en regelgeving;
  7. Op 3 maart geeft VASS een export webinar. Schrijf je gratis in via: chantal(@)vassnederland.nl.

Organisaties die willen deelnemen aan het ‘Trots op Export’-initiatief en/of activiteiten willen voorstellen, kunnen terecht op de LinkedIn-pagina of contact opnemen met Eurostocks via: +31 (0)20 320 3225 of info@eurostocks.nl.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties