De Golf is niet alleen een populaire auto voor jongere automobilisten; in 2023 zochten 163.941 65-plussers naar een tweedehands Volkswagen Golf op Gaspedaal.nl, gevolgd door 138.645 zoekopdrachten voor de Ford Focus en 130.175 zoekopdrachten voor de Volkswagen Polo.

“Het is dus een onjuiste aanname dat 65-plussers vooral auto’s met een hoge instap willen”, zegt Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl. “Een ‘Golfje’ is natuurlijk een betrouwbare occasion. Ze zijn betaalbaar in onderhoud en hebben een zuinig verbruik. De associatie dat alleen jonge bestuurders in een Golf willen rijden is hiermee dan ook van tafel geschoven.”

De top 5 merken waar 65-plussers naar zochten:

  1. Volkswagen
  2. Mercedes-Benz
  3. Ford
  4. BMW
  5. Toyota

Doelgroep

Er zijn steeds meer 65-plussers op de weg en dat heeft een grote invloed op de occasionmarkt. Volgens het CBS is bijna een kwart van de autorijbewijsbezitters (2,8 miljoen mensen) 65 jaar of ouder. Vergeleken met tien jaar geleden is dat een toename van maar liefst 45 procent. Jasper Verweij: “Dit komt deels door de vergrijzing in Nederland, en omdat 65-plussers vaker een rijbewijs hebben dan tien jaar geleden. Vooral vrouwen van 65-plus hebben met 53 procent een significante groei gemaakt. Bij de vrouwen van 75 jaar of ouder is dit zelfs verdubbeld in de afgelopen tien jaar.

Carrosserie en uitvoering

Gefilterd op gezochte carrosserie, dan zijn de meeste zoekopdrachten (431.510) voor een stationwagons, 382.964 voor hatchbacks en 359.203 voor een suv. De 65-plusser kiest het liefst voor een benzineauto met automaat.

Het favoriete accessoire van de senioren is een trekhaak. Cruise control, airco en een navigatiesysteem staan ook hoog bovenaan het verlanglijstje van senioren.

Toch zijn er ook nog opvallende luxe opties die de 65-plusser belangrijk vindt, zegt Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl. Met name een panoramadak en lederen bekleding scoren hoog met beide zo’n 27.000 zoekopdrachten. “Bij het kiezen van de juiste occasion wordt er niet alleen gekeken naar de functionaliteit van een auto. Er wordt ook gezocht naar comfort en stijl. 65-plussers genieten ook graag van een verfijnde rijervaring.’’

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties