Met vier locaties zijn de fietswasstraten van Velowash in België al een bekend verschijnsel. De contacten met Nederlandse partijen zijn gelegd en Steven Coulembier verwacht dan ook in 2025 de eerste Nederlandse locaties te kunnen openen.

Nu steeds meer leasemaatschappijen behalve auto’s ook fietsen, met name elektrische fietsen leasen, ontstaat er bij wagenparkbeheerders ook vraag naar locaties om de fietsen te kunnen wassen. Algemeen directeur voor de Benelux, Steven Coulembier: “Er zijn al een aantal grote spelers die veel fietsen te wassen hebben en die interesse hebben getoond. In België hebben we al gesprekken met een aantal partijen die een fietsvloot beheren, in Nederland nog niet, maar een aantal van die Belgische partijen zijn ook in Nederland actief, dus dat zal volgend jaar ook zeker aan bod komen. Een tweede ding is dat veel mensen in appartementen of huizen wonen waar je je fiets helemaal niet kunt wassen.”

Oplossingen

Velowash heeft een aantal verschillende fietswasoplossingen, waaronder twee robots: de draagbare CW-GO en de volautomatische CW-PRO, die de fiets volautomatisch kan wassen en drogen. Steven Coulembier: “Daarnaast hebben we nog een aantal nieuwe modellen die we aan het introduceren zijn. Dat zijn meer afspuitpunten, waarmee we weer andere klantsegmenten kunnen bedienen. Fietshotels bijvoorbeeld, die voor hun gasten de fiets kunnen afspuiten na een mooie tocht.”

De techniek voor de fietswasstraten wordt geleverd door iemand die robots bouwt; Velowash is verantwoordelijk voor de commercialisatie daarvan. Steven Coulembier: “Er zit echt heel veel technologie in die wasstraten, want een fiets is veel moeilijker te wassen dan een auto. De auto heeft grofweg gezegd de vorm van een kaasstolp en is met een borstel redelijk makkelijk schoon te maken; een fiets heeft allemaal hoeken en kantjes waar je vaak moeilijk bij kunt. Borstels blijven daar achter hangen, wat in het begin ook een probleem was, nu gelukkig niet meer. Bovendien zit bij een auto de techniek binnenin en bij een fiets zit die aan de buitenkant en is dus veel kwetsbaarder. Lampjes en schakelaars bijvoorbeeld, daar moet je niet te hard met een borstel overheen gaan.”

Elektrische fietsen

De meeste fietsen die tegenwoordig verkocht worden zijn elektrisch, wat extra aandacht vereist. Steven Coulembier: “Veel afspuitsystemen gebruiken hoge druk, maar dat is eigenlijk heel slecht, voor de mechanische fiets, maar ook voor de elektrische fiets, met zijn motoren en batterijen met rubberen afdichtingen. Als je daar met hoge druk op spuit, gaan die op den duur kapot. Dan komt er water in de elektromotor en dan is het een kwestie van tijd totdat de boel kapotgaat. In onze apparaten worden de borstels bevochtigd, niet de fietsen rechtstreeks en met die natte borstels worden de fietsen schoongemaakt. We maken daarvoor gebruik van verschillende soorten borstels, met dikkere en dunnere haren. Die veranderen tijdens het wassen ook van draairichting, zodat we zoveel mogelijk hoeken en kanten van de fiets kunnen reinigen. De volautomatische fietswasstraat, waarin de wielen van de fiets kunnen draaien, maakt bovendien gebruik van heel kleine trillingen, waardoor de velg op en neer gaat en zodoende extra goed schoongemaakt kan worden.”

Duurzaam

Een ander belangrijk aspect van de machines van Velowash is het ecologische aspect. Steven Coulembier: “Wanneer je met de tuinslang je fiets schoonmaakt, verbruik je tien liter water per minuut. Wij kunnen onze fietswasrobot vullen met tachtig liter water en daarmee zo’n vijftig fietsen wassen. We verbruiken dus minder dan twee liter water per fiets, terwijl je met de tuinslang in tien minuten honderd liter kwijt bent. Het water wordt continu gerecycleerd, totdat het water te vuil wordt en vervangen moet worden. Er zit ook een mechanisme in voor olieafscheiding, want met het schoonmaken van vijftig fietsen komt er toch altijd wat vet mee, van de ketting bijvoorbeeld. Daarnaast gebruiken we biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.”

En het wasresultaat? Steven Coulembier: “Het risico op krassen is er bijna niet. De borstels zijn heel zacht. De fietsen van vandaag zijn ook tamelijk krasbestendig gelakt. En in fietsenstallingen of op straat lopen ze veel meer risico op beschadigingen. Het is eerder zo dat die pas opvallen als de fiets een keer goed schoongemaakt is.”

Foto boven: De CW-PRO van Velowash, een volautomatische wasstraat voor fietsen.
Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 januari 2025
RAI Aftermarket: 2025 wordt goed jaar
17 januari 2025
Liqui Moly: recordomzet 1 miljard euro 2024
17 januari 2025
Baan Twente Best Dealer 2024 Mercedes-Benz
17 januari 2025
Ames opnieuw Seat Dealer van het Jaar
16 januari 2025
NAPA viert honderdjarig bestaan
16 januari 2025
Vier scenario’s voor mobiliteit in 2050
Meest bekeken berichten
Recente reacties