Voor het tweede jaar op rij is Volkswagen het meest populaire automerk, op de voet gevolgd door Mercedes-Benzl. Bovendien bleek de Volkswagen Golf ook in 2022 de meest gezochte occasion.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Europa Rapport van occasionplatform Autoscout24, waarin vraag en aanbod van auto’s in zeven Europese landen met elkaar worden vergeleken op basis van merk, model en prijs.

De gemiddelde occasionprijs steeg in twaalf maanden tijd met 20 procent. Het aanbod steeg ook weer: eind 2022 werden 1.486.388 occasions aangeboden, een stijging van 4,9 procent sinds november 2021.

Duits

Europees gezien maken BMW en Audi na Volkswagen en Mercedes-Benz de top vier van populairste automerken geheel Duits. Fiat staat vijfde. In de Nederlandse top vijf staat Peugeot op de vierde plek en Audi op plek vijf.

Opvallend is dat de Italianen en Fransen ook in 2022 weer geen voorkeur gaven aan Duitse automerken, maar trouw bleven aan merken van eigen bodem. In Italië stond Fiat onveranderd op de eerste plek; in Frankrijk was dat Peugeot.

Prijs

De gemiddelde prijs van de Volkswagen Golf als populairste tweedehands auto onder Europeanen is met 20.665 euro 9 procent hoger dan in 2021. De Volkswagen Polo kostte met 14.311 euro gemiddeld slechts 2 procent meer dan vorig jaar.

Liefhebbers van de Audi A3 (24.909 euro) en de Audi A4 daarentegen (gemiddelde prijs: 26.963 euro) moesten vorig jaar elk 23 procent meer bijtellen voor hun droomauto. De Opel Corsa op de vijfde plaats, met een gemiddelde prijs van 16.889 euro, steeg met 13 procent.

De Volkswagen Golf stond in alle landen op de eerste plek. Alleen in Frankrijk stond de Renault Clio op plek één, net als vorig jaar. In Nederland was na de Volkswagen Golf ook de Volkswagen Polo populair, gevolgd door de Opel Corsa, Audi A3 en Renault Clio.

EV

Van de Duitse elektrische auto’s haalt alleen de BMW i3 de top vijf, die dit jaar weer wordt aangevoerd door Tesla. De Tesla Model 3 staat op plek één, met daarachter de Renault Zoe, Tesla Model S, BMW i3 en Nissan Leaf. De algemene Europese vraag naar elektrische auto’s is met 59 procent gestegen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
21 september 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties
  • Wil on Bumperkleven grootste irritatie: “Is er onderzocht wat de reden is van bumperkleven of waarom mensen op de linkerbaan te langzaam rijden? Heel veel…aug 31, 13:51
  • W, (Pim) van der Veer on ‘Moet iedereen een auto hebben?’: “Misschien wordt een eigen auto voor iedere burger als een opeisbaar recht beschouwd. De praktijk is dat iedereen zijn best…aug 30, 18:33
  • Harry Zuur on ‘CO2-rapportage wordt administratieve kluif’: “Straks gaat het al net zo als met de boeren in natura 2000 gebieden, teveel CO2, bedrijf weg er mee!…aug 24, 17:24
  • De Sutter Marc on Modulaire auto verlengt levensduur: “Beste Heel mooi maar helaas wil men deze zaken niet in Belgie, onlangs antwoord bekomen van Vlaamse overheid, In Belgie,…aug 17, 15:50
  • W, (Pim) van der Veer on Bandenvervangingsmarkt blijft afnemen: “Misschien ligt dat aan de lagere snelheden van auto’s, zowel door snelheidsbeperkingen als files. Als genoemd zullen de hogere kosten…aug 14, 17:00