1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de aftrap van de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen.

Staatssecretaris Van Ark: “Dit is een maatschappelijk probleem met veel persoonlijk leed. De gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig. Alleen mérk je die gevolgen pas op de langere termijn; in veel gevallen pas als je met pensioen bent. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over.”

Dieselrook

Een bekende risicofactor in het garagebedrijf is dieselrook. Bij de kick-off van de campagne bracht de staatssecretaris een werkbezoek aan autowerkplaats Ames in Dordrecht. In de werkplaats is met een aantal relatief eenvoudige maatregelen de veiligheid van medewerkers verbeterd, vertelt werkplaats-chef Paul Ligthart: “Om te voorkomen dat onze medewerkers dieselrook inademen bijvoorbeeld, wordt bij het binnen- en naar buiten rijden een roetfilter geplaatst. Tijdens onderhoud en reparatie van de auto’s wordt een afzuiger op de uitlaat gezet. Zo worden de uitlaatgassen veilig afgevoerd en blijft dieselrook niet in de werkplaats hangen.” Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt was bij de kick-off en wees daarbij op de uitbreiding van het Erkend Duurzaam-certificaat, juist omdat ook in de mobiliteitsbranche gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Het certificaat omvat nu ook verantwoord werken met gevaarlijke stoffen. Ames is het eerste bedrijf dat aan die nieuwe eisen van het certificaat voldoet. “Erkend Duurzaam is een certificering waarmee Bovag-leden kunnen aantonen dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en processen daartoe waarborgen”, aldus Bertho Eckhardt. “Het betekent dat ze in hun bedrijfsvoering aantoonbaar verantwoord omgaan met hun omgeving en dat behelst naast het milieu ook de maatschappij en dus ook werknemers.”

Aan de slag

Jaarlijks sterven naar schatting 4100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark vindt het de hoogste tijd voor actie: “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt. Dit is een te voorkomen probleem, dus we moeten aan de slag.”
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties