In zijn vrije tijd is eigenaar van Tyrenet Midden-Zeeland Hubert Moerman (42) als vrijwilliger te vinden bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Daar heeft alles te maken met de Slag om de Schelde. “Volgend jaar start de nieuwbouw en dan worden we tien keer zo groot.”

Kees Traas, de oprichter van het Bevrijdingsmuseum Zeeland, was vroeger de buurman van Hubert. “Toen ik een kleuter was nam Kees me altijd mee naar het strand. Hij droeg me dan in een boodschappentas zodat ik niet kon weglopen.” Kees’ hobby concentreert zich rond militairen en dan met name WOII en het Bataljon Zeeland. “Hij verzamelde echt van alles! Men wist dat Kees er lyrisch van was, dus mensen schonken hem spullen, maar hij haalde ook veel van de vuilnisbelt vandaan, als het maar met de oorlog te maken had. Ik heb altijd een goed contact met Kees gehouden en we zijn zelfs vrienden geworden. In 1989 startte hij dit museum en vanaf dat moment heb ik altijd geholpen met bouwen, opknappen en onderhouden. En het bijzondere is, iedere dag wordt er wel iets nieuws toegevoegd aan de collectie.”

Noodkerk

De vrijwilligers zorgen ervoor dat het museum kan bestaan, zo simpel is het. “Het is een erg diverse club mensen; van een stratenmaker en iemand die de wc’s poetst tot een aannemer en advocaat. Mijn zoon van negen jaar is de jongste vrijwilliger hier, hij staat elke zaterdag paraat om zijn handen uit de mouwen te komen steken. Eigenlijk doen we echt alles zelf. Hieronder bijvoorbeeld is een filmzaal, die hebben we eigenhandig uitgegraven en ingericht. En hier, achter het museum, op drie hectare grond, verrijst het Bevrijdingspark. Er staat een noodkerk die we met alle vrijwilligers, het bouwbedrijf van Kees en zelfs de genie hebben gebouwd. Die jongens kwamen voor training naar ons toe, sliepen in de loods en dan gingen ze een paar weken van zeven tot zeven aan het werk. Zodra zij stopten namen wij het over en gingen we door tot twaalf uur. Zo hebben we in een korte tijd flink wat uit de grond gestampt.”  

‘De vrijwilligers zorgen ervoor dat het museum kan bestaan, zo simpel is het’

  “Op die gerestaureerde kerk uit Ellewoutsdijk ben ik het meest trots. In de oorlog is de oorspronkelijke kerk platgeschoten en werd er in 1947 een noodkerk gebouwd van een oud militair hospitaal. Uiteindelijk kwam er een nieuwe kerk en was de noodkerk over. Kees heeft ‘m in 2015 van een boer uit Baarland overgenomen voor ons park. Aan de hand van tekeningen en oude foto’s heeft de architect de kerk vanuit het niets weten te reconstrueren en zijn wij met de opbouw begonnen. In 2016 was ‘ie klaar.”

Overgrootvader

“Waar ik veel waarde aan hecht is de fiets in de collectie. Die is van mijn overgrootvader geweest. Na hem hebben er nog heel veel familieleden op gefietst. Uiteindelijk vroeg Kees of hij ‘m een mooi plekje mocht geven. Extra bijzonder: de pop achter de fiets is mijn overgrootvader, hij lijkt er als twee druppels water op. Eigenlijk zit achter elk museumstuk een verhaal. Pas dan mag het hier een plekje krijgen. Kees en zijn zoon Stef kennen werkelijk alle verhalen achter de spullen.”

Kippevel

In het kerkje ligt bijvoorbeeld een poëziealbum dat in de oorlog werd uitgeleend om er in te schrijven. “Tijdens die uitleen werd het meisje van dat album dodelijk geraakt door een granaatscherf. Het albumpje kwam wonderwel twee jaar geleden via via bij ons terecht. Vervolgens kwam een man het museum bezoeken en zei: ‘Dat poëziealbum is van mijn zusje geweest’. Dat soort dingen, daar krijg ik kippevel van. Zo gebeurt het ook dat er familieleden van Amerikanen en Canadezen hierheen komen om de spullen van hun overleden vader of opa te bekijken. Je kunt wel stellen dat het museum een hele belangrijke plek in mijn leven heeft gekregen. Het bij elkaar zijn en met z’n allen iets maken, dat is het mooiste dat er is.”

BINNEN KANTOORUREN “Ik ben bandenhandelaar, eigenaar en manusje van alles van Tyrenet Midden-Zeeland. We doen ook een deel van Wes-Brabant en Goeree Overflakkee. Verkopen banden aan garagebedrijven en we hebben een samenwerking met Continental Nederland. Wij verzorgen de distributie en logistiek voor hun landelijke depots.”

Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties