Een stijgend aantal Nederlandse autobezitters biedt zijn auto in Spanje aan voor de apk. Een flink deel van de voertuigen betreft campers.

De ‘apk España’ bestaat sinds november 2012 en begon als een proef van maximaal zes jaar. Aanleiding was destijds het verzoek van expats, overwinteraars en Nederlanders met een bedrijf in Spanje om niet speciaal voor de keuring heen en weer naar Nederland te hoeven. De buitenlandse apk wordt automatisch en online door de nationale keuringsautoriteit gedeeld met de RDW, die de uitkomst zonder omwegen accepteert. In de afgelopen zes maanden lieten 813 Nederlanders hun auto in Spanje keuren; in 110 gevallen betrof het een camper. Dat lijkt misschien niet veel, maar er zit wel duidelijke groei in: over het eerste halfjaar 2016 waren het er 696. De auto’s kunnen worden aangeboden bij keuringsstations in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en Sevilla. Bijna 1 op de 5 voertuigen is een cabrio – in Nederland is dat 3,3 procent. In verhouding verder veel terreinwagens en SUV’s; relatief weinig hatchbacks en stations. Voor meer details: zie de gegevens van VWE.

Online afspraak

Bij sommige Spaanse apk-adressen is het mogelijk de afspraak online te maken, door het kenteken in te voeren. Het rapport wordt in het Nederlands geprint. In Spanje gelden dezelfde keuringseisen als in ons land, met één uitzondering: er wordt ook nog gekeken of de load- en speedindex van de band hoort bij het betreffende model auto. Overigens kunnen Nederlandse autobezitters hun personenwagen of camper ook in België voor een apk bij de Goca aanbieden, maar dat wordt bijna niet gedaan.
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties