November staat van oudsher bekend als de maand met de langste files en dat is afgelopen maand wederom gebleken: een piek van 894 kilometers op een dinsdagochtend.

Barend LuitingHet einde van de zomertijd zorgt gevoelsmatig voor een extra grote overgang naar het donkere seizoen. Combineer dat met weinig vakantiegangers wat de verkeersintensiteit vergroot en het is elk jaar weer bal. Het wagenpark stijgt jaar op jaar licht en de economische activiteit neemt toe wat tot meer verkeersbewegingen leidt. Daarnaast, het vrachtverkeer neemt toe, de wegcapaciteit niet echt. Zeker als spitsstroken afgekruist blijven door het slechte weer op die bewuste dinsdag. De verkeerscentrales hadden namelijk geen zicht via de camera’s boven de weg. Het geeft eens te meer aan dat technische oplossingen geweldig zijn, mits ze ook werken.

Aftersaleskansen

Juist in die donkere dagen, als je gevoelsmatig je huis in het donker verlaat om in het donker weer thuis te komen, valt het op hoeveel auto’s geen optimaal lichtbeeld laten zien. Omdat de halogeenlamp door de bezitter verkeerd gemonteerd werd (want dat doet de branche zelf immers nooit), omdat de afstelling bij dat monteren veranderde, of gewoon omdat het peertje stukging. Dat zijn stuk voor stuk gemiste aftersaleskansen, maar dat weten we wel met zijn allen. En die doe-het-zelver krijg je niet makkelijk zo ver jou die klus te gunnen.

Hoe werkt het?

Belangrijker vind ik het niet beheersen van de aanwezige technieken in de auto. Neem iets simpels als dagrijverlichting of de lichtautomaat. Hoeveel auto’s zie je niet in de donkere dagen met alleen dat reepje ledverlichting aan de voorzijde en een achterzijde die alleen het licht van anderen reflecteert? Die de lichtautomaat gebruiken op van die grijze dagen en denken dat ze verlicht zijn? Als het al misgaat met iets simpels als verlichting hoe moet het dan ooit goedkomen met het gebruik van die geavanceerde rijhulpsystemen? Kent u die grap van die automatisch remmende auto’s. Juist: die remden toch niet. Deze column stond eerder in nummer 12 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 8 december verscheen.
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties