Een onafhankelijke importeur en een fabrieksdochter, het klinkt als twee onverenigbare werelden. Met het aangaan van een joint-venture tussen batterijfabrikant TAB Batteries en diens importeur R&W Batterijen verwacht laatstgenoemde het beste van twee werelden te combineren. Dat vraagt om uitleg.
Partnercontent
De vraag ligt voor de hand als we de term ‘joint-venture’ horen. “Nee, het is geen overname”, bevestigt directeur Lottie Ruttenberg met een glimlach. “We behouden zelfstandigheid, maar met stevige ondersteuning van de fabrikant TAB Batteries. Het beste van twee werelden, zou je kunnen zeggen. Onze klanten houden de bekende contactpersonen en ook de service en kwaliteit zoals ze die gewend waren.”
De gekozen constructie biedt TAB Batteries zekerheid over hun aanwezigheid in de belangrijke Benelux-markt en geeft het team van R&W Batterijen mogelijkheden om te investeren in de toekomst.
Schaalgrootte is aan de orde van de dag in de sectoren waarin wij actief zijn. Tegelijkertijd willen wij voorkomen dat die schaalgrootte ten koste gaat van persoonlijke aandacht voor klanten, van service op hoog niveau. Dat kan in onze ogen alleen met deze constructie.”
De joint-venture betekent het afscheid van de naam R&W Batterijen ten gunste van het nieuwe TAB Benelux. Die nieuwe naam belicht bovendien de ambities, want het bedrijf zoekt bovendien actief de kansen op de Belgische markt op. En ambitie is precies het woord waarmee de aanleiding voor de joint-venture zich goed laat omschrijven. “Het biedt ons de beste kansen om het groeiscenario te realiseren zoals wij dat voor ogen hebben. Bovendien zullen we nauwer samenwerken met de vestigingen in de andere landen om samen krachtiger te kunnen opereren.” Ook voor het Sloveense TAB biedt de nieuwe constructie voordelen, zegt Ruttenberg. “We zullen vanuit Ede een ondersteunende distributiefunctie verzorgen naar omliggende landen.”
Dekking Benelux
Op het moment van schrijven telt TAB Benelux drie vestigingen. Behalve het hoofdkantoor in Ede zijn er ook regionale verkooppunten in respectievelijk Lijnden en Dordrecht. “Een vierde vestiging is op komst”, onthult Ruttenberg, de groeistrategie aldus onderbouwend. “Die openen we nog dit jaar in de regio Eindhoven. En daar blijft het niet bij. Ook in België en Noord-Nederland willen we onze aanwezigheid optimaliseren.” Het personeelsbestand zal in de komende drie jaar meegroeien naar een honderdtal mensen, tegen tachtig nu.
Het pand in Ede biedt de ruimte om die groei te herbergen zo zien we tijdens de rondleiding. Behalve de tractiebatterijen, accu’s en stationaire batterijen van TAB Batteries zien we in het magazijn bijvoorbeeld ook de laders van Fronius, ATIB en SPE. Ook daarin verandert niets door de genoemde joint-venture. “Naast de TAB Batteries-producten blijven we aanvullende lijnen van andere partners voeren. We zijn specialist in energieopslag in brede zin van het woord.”
Energieopslagsystemen
Naast dat nu de autowereld aan het verschuiven is van de brandstoffen naar de accupakketten ontstaat er een compleet andere ondersteuningsbehoefte, vertelt Ruttenberg. “Er zijn firma’s die zonnepanelen leveren, er zijn installateurs van laadpalen, maar om het totaalplaatje inclusief inverters te overzien is meer kennis nodig. Kennis die wij in huis hebben. Juist nu steeds meer ondernemers tegen grenzen aanlopen omdat de energienetten aan de maximale capaciteit zitten. We beschikken over een nieuwe productlijn: Energie Storage Systems (ESS) die specifiek door TAB Batteries ontwikkeld is voor deze markt. Deze systemen bevatten lithiumijzerfosfaat-batterijen die niet alleen als opslagbatterij fungeren, maar ook ingezet kunnen worden als een krachtige externe energiebron met eigen stroom via zonnepanelen. Een duurzame oplossing als de perfecte thuisbatterij.”
Een voorbeeld van die kennis geeft Ruttenberg graag. “Kijk verder dan alleen naar lithiumbatterijen. De klassieke loodzuuraccu’s zijn voor stationaire back-uptoepassingen uitstekend. De prijs is gunstig, de beschikbaarheid is goed en ze zijn een stuk eenvoudiger te recyclen dan lithium-ion. We nemen hier zelf de gebruikte loodzuuraccu’s in om die vervolgens via onze partners professioneel te recyclen.”