Bijna zestig procent van de 180.000 in Nederland verkochte Volkswagen-diesels met gemanipuleerde software is bij de merkdealer geweest voor een update. Dat blijkt uit gegevens die importeur Pon heeft verstrekt aan BNR Nieuwsradio.

De ongeveer 105.000 aangepaste motoren betreffen volgens Pon de 1.2 TDI, 1.6 TDI en 2.0 TDI. Hoe lang het nog duurt voordat ook de overige 75.000 diesels zijn aangepast, zegt de importeur niet te weten. Dat komt doordat veel eigenaren om praktische redenen de correctie willen combineren met een onderhoudsbeurt.

Claim

Intussen verwacht de Stichting Volkswagen Car Claim, geleid door oud-ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom, uiterlijk eind oktober het Volkswagen-concern te kunnen dagvaarden. De stichting vertegenwoordigt de belangen van ruim tweeduizend gedupeerde Nederlandse VW-diesel-eigenaren. De update ten spijt blijft volgens de stichting sprake van een auto die niet voldoet aan de eisen van de wet. Ook zou de schadelijke uitstoot na de softwarecorrectie nog steeds drie tot vijf keer groter zijn dan de wettelijke norm. Inzet van de stichting is daarom dat, via een uitspraak van de rechter, eigenaren de koopovereenkomst voor hun voertuig mogen ontbinden en een schadeclaim kunnen indienen.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties