ABN Amro waarschuwt dealer

“Voor autodealers is er geen tijd meer te verliezen.” Met die waarschuwing begeleidt ABN Amro een recente automotive sectorstudie naar ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden, autodelen en elektrisch rijden. De bank ziet dat met name jongeren deze ontwikkelingen aanjagen.

Een op de vijf jongeren zou bijvoorbeeld al met een zelfrijdende auto de weg op willen zodra het is toegestaan.

Zelfrijdende auto

De studie ziet dat autonoom rijden op dit moment niet verder gaat dan level 2 op de SAE-schaal van 0 tot 5. Bij level 2 wordt de chauffeur deels ontlast doordat in sommige omstandigheden de auto voor korte tijd de controle over snelheid en stuur overneemt. Er zijn drempels te nemen wil autonoom rijden doorbreken, maar die doorbraak zit er technologisch zeker in, aldus het rapport. De verwachting die erin uitgesproken wordt is dat al in het aankomend decennium een doorbraak naar level 4 mogelijk is. De bestuurder grijpt dan alleen nog in bij moeilijke omstandigheden.

Deel- en elektrische auto

Het rapport gaat verder in op veranderingen in mobiliteit door de opkomst van deelplatformen en de groei van elektrische auto’s. Dit alles wordt bovendien gestimuleerd door ontwikkelingen online. Consumenten oriënteren zich steeds meer online en autodelen gebeurt ook grotendeels via automatisering.

Dealer

Hoe groot is de impact op de autodealer? Het rapport antwoordt dat er al een consolidatie in de markt plaatsvindt. Er zijn in Nederland op dit moment nog 4441 dealervestigingen. Begin 2005 waren dat er nog 6958. Een verdere inkrimping van het dealernetwerk wordt verwacht, showrooms verdwijnen. Daarnaast sturen steeds meer autofabrikanten voor onderhoud en schadeherstel naar dealervestigingen in het eigen netwerk. Onderhoud aan auto’s jonger dan zes jaar daalt door de opkomst van elektrische auto’s tot 2030 met 21 procent. Voor elektrische auto’s zijn sowieso aanpassingen in de werkplaats nodig. Ook de monteurs krijgen andere taken. Voorts gaat het rapport in op de omgang met data uit de auto, het belang van de occasionverkoop en de transformatie van autodealer naar mobilitietsaanbieder. Het is voor de dealer allemaal geen nieuws wellicht, maar het staat in het rapport Technologie in Automotive wel allemaal mooi bij elkaar.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3590 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters