23,7 procent minder bestelwagens in 2022

Het aantal nieuw geregistreerde lichte bedrijfsauto’s is in de afgelopen vier maanden met 23,7 procent afgenomen in vergelijking met de maanden januari tot en met april 2021 tot 20.713.

Dat blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. Daaruit blijkt ook dat de min voor april met slechts 4686 registraties zelfs ruim 28 procent bedraagt.

Leveringsproblemen

Het totale aantal geregistreerde bestelwagens dit jaar is het laagste sinds 2014 voor de eerste vier maanden van een kalenderjaar. Destijds werden er minder dan 20.000 stuks afgeleverd.

De situatie op de bedrijfswagenmarkt is vergelijkbaar met, maar nog net iets erger dan in de personenautobranche. Daar zijn in de eerste vier maanden van 2022 3,8 procent minder auto’s geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de mondiale tekorten aan computerchips hebben fabrikanten grote moeite hun dealers van nieuwe auto’s te voorzien.

Elektrisch

Ruim 89 procent van alle nieuwe bestelauto’s betrof een dieseluitvoering en dat was een jaar eerder in de periode tot en met april nog 94 procent. Het marktaandeel van de volledig elektrische bestelwagens was dit jaar 6,8 procent, tegen 2,6 procent een jaar geleden. In absolute aantallen verdubbelde de afzet van EV’s in deze markt van 701 naar 1409 stuks.

Mercedes-Benz is het populairste merk en goed voor 19 procent van alle nieuwe lichte bedrijfswagens in de eerste vier maanden van het jaar. Volkswagen en Ford volgen met marktaandelen van respectievelijk 16 en 15 procent. Renault (12 procent) en Opel (9 procent) completeren de top 5.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.