45 jaar Golf

Denk aan een Volkswagen Golf en geheid dat je een grijze of zwarte voor het geestesoog tovert. Beide strijden om de eerste plek in ons wagenpark met volumes die gelijk zijn aan die van alle andere kleuren tezamen.

asm_2019-07_pag52-53_006Allereerst een kleine disclaimer voor onze selectie ditmaal. We beperken ons tot wat bij onze dataleverancier RDC is aangemerkt als type ‘Golf’. Dus geen Cross Golf, Golf Plus of wat al dies meer zij en evenmin derivaten zoals Bora/Vento (Golf sedan), Corrado (Golf coupé) of Eos (Golf Cabrio). De carrosserievarianten zoals cabrio, hatchback of stationwagen nemen we wel mee. Arbitrair, maar dat geldt nu eenmaal voor elke selectie. Wat we overhouden zijn 281.017 Golfs in alle smaken, maar vooral grijs, zwart en blauw. Toen het merk Volkswagen nog synoniem was voor Kever probeerden de Wolfsburgers wel wat varianten op het thema uit zoals de Karmann Ghia en de later tot hippie-symbool verworden busjes. In de jaren zeventig ontstond echter de ruggengraat zoals we die nog steeds kennen met Polo, Golf en Passat. Die Golf was anno 1974 een breuk met het verleden en bovendien de doodsteek van veel kleinere sportwagens: met de GTI was de ‘hot hatch’ geboren.

Aandrijflijn

Die primeur heeft de Golf ook op andere fronten op naam. Met de eerste turbodiesel in zijn segment anno 1982 en later het TDI-label (de pompverstuiverdiesels) hebben ze immers de compacte zakendiesel een nieuw leven weten te geven. Ook zaken als start-stop en een schakelindicator bracht Volkswagen met de Formel E al vroeg naar de middenklasse. Sterker nog: twee jaar na de introductie van de Golf was er met de Citystromer al een elektrische versie te koop. Zowel van de Citystromer als van de Formel E is welgeteld één exemplaar in ons actieve wagenparkbestand terug te vinden. asm_2019-07_pag52-53_005In die wetenschap is het des te opvallender dat de gang naar elektrisch rijden door Elon Musk en zijn Tesla als ultiem doel is geformuleerd en Volkswagen dit nooit tot serieuze volumes heeft weten op te stuwen. Inmiddels zijn er echter ruim vijfduizend vol-elektrische exemplaren geregistreerd, de helft van het aantal hybride varianten op het thema Golf. Was ons land ooit een lpg-land, tegenwoordig komt het aantal gas-Golfjes op dertienhonderd stuks waarvan driehonderd op cng. Zo’n beetje elke vijfde Golf in ons land is dieselgestookt.

Koetswerken

Zeker niet het eerste in het segment was de stationwagen-versie, Volkswagen was zelfs ronduit laat met de lancering van deze Variant in 1993. We hebben de grafiek met de bouwjaren er even bij gepakt en zien dat 2014 het eerste en enige bouwjaar betreft waarin de hatchback en de station bij elkaar in de buurt komen wat betreft aantallen. Een vijfde van elke Golf Variant in ons land is gebouwd in 2014. Overigens, zeker met de importstromen in ons land komt niet elke inschrijving even consequent in het systeem te staan getuige de als coach, coupe en sedan betitelde exemplaren. Drukwerk